Nākamgad maijā laidīs apgrozībā jaunās 100 un 200 eiro banknotes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) 2019.gada 28.maijā laidīs apgrozībā jaunās 100 un 200 eiro banknotes, noslēdzot Eiropas sērijas banknošu ieviešanu eirozonā, liecina ECB pirmdien publiskotā informācija.

Jaunās 100 un 200 eiro banknotes papildinās visā eirozonā jau ierastās 5, 10, 20 un 50 eiro nominālu banknotes ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm. Jaunajās 100 un 200 eiro banknotēs būs izmantoti jauni un inovatīvi pretviltošanas elementi – pavadoņhologramma un uzlabots smaragdzaļš skaitlis.

ECB informē, ka pavadoņhologrammā sudrabotās joslas augšmalā redzami mazi eiro simboli, kas riņķo apkārt nominālvērtības skaitlim un kļūst skaidrāk saskatāmi tiešā gaismā. Sudrabotajā joslā redzams arī Eiropas portrets, arhitektūras elementu attēlojums un liels eiro simbols. Uz jaunajām 100 un 200 eiro banknotēm redzams arī uzlabots smaragdzaļš skaitlis. Lai gan smaragdzaļais skaitlis izmantots arī uz visām pārējām Eiropas sērijas banknotēm, tā uzlabotajā versijā eiro simboli eiro redzami arī uz skaitļa.

Tāpat jauno 100 un 200 eiro banknošu izmēri atšķiras no veco 100 un 200 eiro banknošu izmēriem. Tagad abu nominālvērtību banknošu platums ir tāds pats kā 50 eiro banknotei. Taču banknošu garums saglabājies nemainīgs – jo garāka banknote, jo lielāka tās nominālvērtība.

"Pielīdzinot jauno 100 un 200 eiro banknošu platumu 50 eiro banknotei, tās tagad var vieglāk šķirot un apstrādāt banknošu apstrādes iekārtās. Cilvēkiem šīs banknotes arī būs ērtāk turēt makā, un tās varēs izmantot ilgāk, jo tās mazāk nodils," skaidro ECB.

Papildus pretviltošanas elementiem, kas saskatāmi ar neapbruņotu aci, eiro banknotēs izmantoti arī mašīnlasāmi pretviltošanas elementi. Jaunajām 100 un 200 eiro banknotēm tie ir uzlaboti, kā arī papildināti ar jauniem elementiem, lai banknotes būtu iespējams ātri apstrādāt un autentificēt.

Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Aleksandrs Antiņš norāda, ka uzņēmējiem ir dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā. Vienlaikus Latvijas Banka aicina neatlikt naudas apstrādes iekārtu pielāgošanu uz pēdējo brīdi.

Iepriekšējo Eiropas sērijas banknošu ieviešana notika raiti un bez lieliem sarežģījumiem, tomēr priekšdarbus nepieciešams veikt laicīgi, lai nerastos problēmas ar naudas apstrādes iekārtām un klientu apkalpošanu. Tas īpaši būtiski ir attiecībā uz 100 un 200 eiro banknotēm, kas mazāk tiek izmantotas ikdienas norēķinos, bet kurām ir būtiska loma lielos darījumos un uzkrājumu veidošanā. 

Latvijas Bankā prognozē, ka ar jauno 100 un 200 eiro banknošu ieviešanu Latvijā neradīsies nozīmīgi sarežģījumi.

"Savukārt iedzīvotājiem būtiski zināt, ka viņiem nekas speciāli nebūs jādara – nebūs jāiet uz bankām un banknotes nebūs jāmaina. Eiropas sērijas banknotes apgrozībā nonāk pakāpeniski – ar Latvijas Bankas un komercbanku starpniecību.

Pirmā izlaiduma banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma," skaidro Antiņš.

Pirmā Eiropas sērijas banknote ar 5 eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eiro zonas dalībvalstu iedzīvotājiem nonāca 2013.gada maijā, otrās sērijas 10 eiro banknote – 2014.gada septembrī, jaunā 20 eiro banknote – 2015.gada novembrī, bet jaunā 50 eiro banknote – 2017.gada aprīlī.

2018.gada jūnija beigās apgrozībā atradās 2,7 miljardi 100 eiro banknošu (pēc skaita 13% no visām apgrozībā esošajām eiro banknotēm), savukārt vērtības izteiksmē 100 eiro ir otrā svarīgākā nominālvērtība pēc 50 eiro un aptver gandrīz ceturto daļu (23%) no visu apgrozībā esošo eiro banknošu vērtības. Salīdzinājumam – 200 eiro banknotes veido 1% no apgrozībā esošajām eiro banknotēm un 4% no to kopējās vērtības, norāda Latvijas Bankā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti