Panorāma

Bīstamas vietas arī izglītības iestādē

Panorāma

Ko ēdīsim 2025. gadā?

Baltijas valstu budžetu projekti šķērsgriezumā

Nākamgad lielākie budžeta ieņēmumi plānoti Igaunijā, lielākais deficīts - Lietuvā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeima nākamnedēļ sāks vērtēt valdības izstrādāto nākamā gada budžeta projektu. Pie tā paša darba ķersies arī Lietuvas un Igaunijas likumdevēji. Salīdzinot Baltijas valstu budžetus, nākamgad vislielākie budžeta ieņēmumi plānoti Igaunijā, bet lielākais budžeta deficīts - Lietuvā.

Igaunijas kopbudžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 8,83 miljardu eiro apmērā, tai seko Lietuva ar 7,89 miljardu eiro lielu kopbudžetu un Latvija ar 7,37 miljardu eiro lielu kopbudžetu.

Tēriņi krietni lielāki par ieņēmumiem būs divās valstīs - Latvijā un Lietuvā. Mūsu valsts budžeta deficīts nākamgad plānots 1% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Lietuvā - 1,3% no IKP. Savukārt Igaunijas budžetā plānots pārpalikums - 0,6% no IKP.

Visas trīs Baltijas valstis nākamgad plāno audzēt savus tēriņus aizsardzībai - šim mērķim Igaunijā nākamgad plānots tērēt par 37,1 miljonu eiro vairāk, Latvijā - par 109 miljoniem eiro vairāk, bet Lietuvā - par 149 miljoniem eiro vairāk.

Par spīti straujajam aizsardzības izdevumu pieaugumam nākamajā gadā, Latvijā kopējais finansējums aizsardzībai aizvien būs zemākais starp Baltijas valstīm. Latvijā aizsardzībai tērēs teju 370 miljonus eiro, kamēr Igaunija - 451 miljonu eiro, bet Lietuvā - 574 miljonus eiro.

Igaunija nākamgad militārajām vajadzībām atvēlēs vairāk nekā 2% no IKP, Latvijā šis rādītājs būs 1,4% no IKP, bet Lietuvā - 1,5%.

Kā zināms, pie mums nākamgad darbaspēka nodokļi nemainīsies, ja neņem vērā iecerēto solidaritātes nodokli, kas skars lielo algu saņēmējus. Nākamgad Latvijā pieaugs akcīzes nodoklis degvielai, alkoholam un tabakai. Ar iedzīvotāju ienākuma  nodokli (IIN) neapliekamais minimums augs no 75 līdz 85 eiro, bet minimālā alga - no 360 līdz 370 eiro. Tāpat par 10 eiro pieaugs pensijas.

Arī Igaunijā nākamgad nemainīsies darbaspēka nodokļi, taču arī tur būs jārēķinās ar akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai, tabakai un alkoholam. Ar IIN neapliekamais minimums pieaugs no 154 līdz 170 eiro, bet minimālā alga nemainīsies un būs 390 eiro. Pensijas ziemeļu kaimiņvalstī nākamgad pieaugs par 21 eiro.

Tāpat Lietuvā nākamgad nav gaidāms darbaspēka nodokļu pieaugums. Arī tur, līdzīgi kā Latvijā un Igaunijā, pieaugs akcīzes nodoklis tabakai un alkoholam. Ar IIN neapliekamais minimums Lietuvā pieaugs no 166 līdz 200 eiro, bet minimālā alga pieaugs no 325 eiro līdz 350 eiro. Savukārt pensijas Lietuvā nākamgad augs par astoņiem eiro mēnesī.

Jau ziņots, ka trešdien finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") budžeta portfeli iesniedza Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti