Nākamgad ekonomikā gaidāma recesija, bet samazināsies inflācija un Latvija saņems vairāk naudas no ES fondiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2023. gadā ekonomikas izaugsme bremzēsies visā pasaulē un arī Latvijā sagaidāma recesija. Tas nozīmē, ka samazināsies ekonomiskā aktivitāte un eksporta apjomi, kā arī varētu palielināties bezdarbs. Savukārt Eiropas Centrālās bankas lēmumi par procentu likmju kāpumu sekmēs inflācijas samazināšanos.

Nākamgad ekonomikā gaidāma recesija, bet samazināsies inflācija un Latvija saņems vairāk naudas no ES fondiem
00:00 / 03:50
Lejuplādēt

Visi aptaujātie eksperti vērtē, ka vissarežģītākais ekonomikā būs gada sākums, atšķiras vērtējums, vai gada otrajā pusē varam sagaidīt situācijas uzlabošanos. Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja vietnieks un bankas ''Citadele'' ekonomists Mārtiņš Āboliņš vērtē, ka šogad ekonomikas izaugsme nav gaidāma: "Rūpniecība gada pirmajā pusē, visticamāk, sabremzēsies. Mēs redzam jau šobrīd – gan jaunie pasūtījumi samazinās, gan energoresursu stāsts, gan inflācija, tur ir daudzi faktori.

Eiropā un ASV gaidāma recesija, un tas noteikti ietekmēs gan mūsu eksportētājus, gan rūpniecību un atkal pakalpojumu nozares.

Un, protams, visi ģeopolitiskie riski. Par gada otro pusi cerības ir, ka tā situācija varētu jau kļūt labāka, bet nenoteiktība ir pārāk liela, lai mēs pilnīgi pārliecinoši varētu teikt, ka noteikti izaugsme tur sāks atkal iet uz augšu. Varētu tā būt, bet redzēsim!"

Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš vērtē, ka ekonomiku būtiski ietekmēs arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumi par procentu likmju kāpumu: "Eiropas Centrālās bankas noteiktās procentu likmes ietekmēs katru eiro zonas iedzīvotāju, tai skaitā arī visus Latvijas iedzīvotājus. Tieši ietekmēs tos, kuriem ir kredīti, netieši tas būs saistīts ar to, ka, teiksim, valsts aizņemšanās izdevumi varētu pieaugt. Otrs ir iespējamā recesija gan pasaulē, gan eiro zonā, ko visi šobrīd gaida. Tas nozīmē, ka ekonomiskā aktivitāte samazināsies, varētu pieaugt nedaudz bezdarbs, grūtāk būs eksportēt mūsu produkciju uz ārzemēm. Trešais, kas arī tiek gaidīts, ka inflācija tomēr samazināsies nākošajā periodā tieši tāpēc, ka ECB ceļ procentu likmes un, ekonomiskajai aktivitātei krītoties, mēs varam sagaidīt, ka inflācijas izaugsmes temps būs ievērojami mazāks."

Vispozitīvāk nākamo gadu ekonomikā vērtē Ekonomikas ministrijas Analītikas daļas vadītāja Dace Zīle. Viņa prognozē, ka gada beigās varētu sagaidīt nelielu, bet pozitīvu IKP pieaugumu un inflāciju zem 10%: "Gada pirmā puse būs sarežģītāka, taču, apstākļiem nepasliktinoties ģeopolitiskajā situācijā, sagaidām, ka gada otrajā pusē jau varētu būt novērojamas stabilas atkopšanās pazīmes.

Nākotnē uz priekšu enerģijas cenas vairs nekad nebūs tik zemas, kādas viņas ir bijušas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Tās tiešām ir lielas strukturālas pārmaiņas ekonomikā, kur lielākie ieguvēji būs tie, kas strādā zaļajā virzienā un ekonomikas pārorientēšanā, visas energoefektivitātes, jo, protams, 100% atlaide ir tai enerģijai, kas nav iztērēta."

Mārtiņš Āboliņš no Fiskālās disciplīnas padomes vērtē, ka pozitīvi Latvijas ekonomiku nākamgad ietekmēs Eiropas Savienības fondu pieaugums: "Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, nākamgad Latvijā varētu ienākt ap 800 miljoniem eiro vairāk nekā 2022. gadā. Eiropas fondu ieviešana mums kavējas, arī tai skaitā inflācijas dēļ un tādēļ, ka šobrīd budžets joprojām nav pieņemts, bet skaidrs, ka no Eiropas Savienības un tai skaitā Covid-19 atveseļošanās naudas tuvākajos 2–3 gados ir gaidāma diezgan liela ieplūde, un tas savā ziņā ir labi, jo tas palīdzēs amortizēt citus šokus ekonomikā, kas mums notiek. Tas varētu būt tāds pozitīvais faktors."

Runājot par 2023. gadu ekonomikā, joprojām ir daudz nezināmā. Nav zināms, kāds būs Latvijas jaunais budžets un tajā noteiktās prioritātes, jaunizveidotajai Klimata un enerģētikas ministrijai nāksies domāt gan par gāzes iepirkumiem nākamajai ziemai, gan par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa nākotni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti