Nākamgad augs ne tikai ienākumi, bet arī izdevumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kamēr strīdi par skolotāju algām turpinās, tomēr paliek nemainīgi solījumi palielināt visiem strādājošajiem ienākumus, kas saistīti ar nodokļu izmaiņām. Taču patiesībā arī tie daudz vieglāku dzīvi nesola, jo augs arī izdevumi.

Iedzīvotāju ienākumu sadaļā nākamā gada budžets izskatās cerīgi - samazināsies darbaspēku nodokļu slogs, bet neapliekamais minimums par apgādībā esošajiem bērniem - augs. Ģimenē ar trīs bērniem, tas dotu vismaz par 250 latiem gadā vairāk. Arī pensijas tiks indeksētas, sākot jau no šī gada septembra, bet ekonomisti vidēji sola ap 5% algu pieaugumu.

Taču teikt, ka iedzīvotāji varēs atļauties tērēt vairāk, ir pāragri.

Vairākās jomās nākamā gada budžets paredz arī vajadzību vairāk tērēt. Viens no straujākajiem kāpumiem varētu būt elektroenerģijai. Pēc Ekonomikas ministrijas aprēķiniem tarifs mājsaimniecībām varētu sasniegt 11,3 santīmus par kilovatstundu, salīdzinot ar 8,18 santīmiem šogad, kas ir tā saucamā starta tarifa cena. Uzņēmumā „Latvenergo” gan skaidro, ka precīzu cenu kāpumu prognozēt nevar, jo nākamgad 1. aprīlī paredzēta tirgus atvēršana. Bet brīvajā tirgū jau dažādi elektroenerģijas piegādātāji konkurēs un piedāvājums dažādiem patērētājiem atšķiries. Taču skaidrs, ka papildu lati, īpaši trūcīgākajiem, kas elektrību līdz šim patērēja mazāk, makā būs jāmeklē.

„Ja mēs vērtējam pret esošo situāciju, tad jāsaka, ka tas, kas iekļauts tarifos - starta un pamattarifs – nu šādas struktūras vairāk nebūs, jo līdz šim tiem, kas saņēma starta tarifā 1200 kilovatstundas, šāda sistēma vairāk nebūs,” atzīst AS “Latvenergo” valdes loceklis Māris Kuņickis.

Arī par siltumu daudziem nāksies maksāt vairāk. Pilnīgi droši cenu kāpumu 3-5% apmērā varot prognozēt tajās pašvaldībās, kur ir koģenerācijas stacijas. Tas tādēļ, ka, ka mēģinot mazināt elektrības sadārdzināšanos, plānots subsidētās enerģijas nodoklis, kas ietekmēs tieši apkures sadaļu.

„Tas ir tā, ka mēs atjaunojamo enerģiju un koģenerāciju atbalstām, bet no tā mēs paprasām īpašu nodokli atpakaļ. Tas ir tā, kā piecepums jeb krieviski – otkat: es tev dodu, bet es no tā gribu sev īpašu nodokli atpakaļ,” skaidro enerģētikas eksperts Paulis Barons.

Ar lielākiem izdevumiem būs jārēķinās arī tiem, kas līdz šim taupīja, savus auto aprīkojot ar gāzes iekārtām. Nu valdība iecerējusi arī autogāzei palielināt akcīzes nodokli. Vēl nākamgad pieaugums gan vēl nebūšot liels - 1,54 santīmi par litru, lēš Finanšu ministrija. Taču ar laiku benzīna un gāzes cenas izlīdzināšoties.

Diskusijas par budžetu gan vēl turpinās. Darbu valdībā pie tā plānots pabeigt septembra beigās un pēc tam sarunas notiks Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti