Panorāma

Zolitūdes tiesā liecina par viltotiem parakstiem

Panorāma

11. novembris – oficiāla svētku diena?

Vai būs līdzekļi iepriekš plānotajiem tēriņiem?

Nākamajos divos gados draudošo pārāk lielo budžeta robu cer vēl novērst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai gan Finanšu ministrijas ziņojumā par valsts budžetu 2019. un 2020.gadā prognozēta negatīva fiskālā telpa, proti, nepietiekami līdzekļi iepriekš plānotajiem tēriņiem, tomēr valdībā mierina, ka tā ir tikai sākotnējā atskaite un līdz rudenim, kad jāapstiprina turpmākais budžets, situācija jau var būt cita.

Iepriekšējos gados fiskālā telpa bija pozitīva – tas nozīmēja, ka ir nauda, kuru var sadalīt jauniem papildu tēriņiem. Taču nākamā un aiznākamā gada aprēķinos tā ir negatīva. Attiecīgi  2019.gadā -45,2 miljoni eiro, 2020.gadā -37,8 miljoni.

Tas nozīmē, ka ne vien nav naudas jaunām iniciatīvām, bet jādomā, kur ietaupīt, lai mīnusa nebūtu.

Otrdien, 10.aprīlī, par nākamo gadu budžeta plāniem un nepieciešamajiem soļiem, lai finanšu situāciju izlīdzinātu, sprieda valdībā. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) sacīja, ka pašreizējie mīnusi nav nekas ārkārtējs: “To var nolīdzināt, gan pārskatot izdevumus. To mēs arī darīsim jau trešo gadu pēc kārtas. 80 miljons mēs katru gadu spējam tomēr iekšēji atrast, ko var novirzīt jauniem svarīgiem pasākumiem. Un līdz rudenim, protams, arī strādāsim pie jauniem priekšlikumiem ieņēmumu palielināšanai, piemēram, ēnu ekonomikas apkarošana pasākumi.”

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) norādīja, ka šis ir tikai diskusiju sākuma punkts: “Es esmu pārliecināts, ka ministrijās ir pietiekoši lielas rezerves. Un, kad mēs atgriezīsimies pie šiem skaitļiem vasaras beigās, tie jau būs citādāki.”

Valdībā skatītajā ziņojumā gan tiek norādīts arī uz dažādiem riskiem, ar ko jārēķinās. Piemēram, vēl īsti nav zināms, kā situāciju ietekmēs nerezidentu biznesa samazināšanās, zemais investīciju līmenis vai ģeopolitiskā situācija.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados budžeta veidošanu pieskata Fiskālās disciplīnas padome, kur atgādina – jau savlaicīgi vajadzēja tam gatavoties. Iepriekš nav pietiekoši darīts. Un arī tagad, lai arī valdība pamatā ievērojot fiskālās disciplīnas prasības, padome iesaka kritiskāk vērtēt finanšu situāciju.

“Mēs saprotam, ka tur apakšā ir objektīvas vajadzības, izdevumu vajadzības, nodokļu reformas ietekme. Bet mūsu uzdevums ir brīdināt par to, lai mums pēc četriem gadiem, kad tā izaugsme vairs nebūs tik labvēlīga, vai mēs nekodīsim pirkstos, kad labos laikus neesam izmatojuši lietderīgi,” norāda Fiskālās disciplīnas padomes loceklis Andžs Ūbelis.

Galavārds par nākamo trīs gadu budžetu gan būs jaunajai valdībai un Saeimai pēc vēlēšanām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti