Nākamajā sezonā «Rīgas siltums» grib celt tarifu par 12,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nākamajā apkures sezonā uzņēmums „Rīgas siltums” vēlas paaugstināt tarifu par 12,5%, otrdien, 29. aprīlī, informēja uzņēmumā.

Tas nozīmē, ka „Rīgas siltuma” klientiem maksa par megavatstundu pieaugs par 5,6 eiro no 44,39 eiro līdz  49,99 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Šobrīd esošais tarifs uzņēmumam nav mainīts vairākus gadus. “Rīgas siltuma” valdes locekle Biruta Krūze skaidroja tarifa pieaugumu ar dabas gāzes cenas kāpumu.

Krūze uzsvēra - arī pēc tarifa pieauguma galvaspilsētā uzņēmums nodrošinās vienu no zemākajām maksām par siltumu salīdzinājumā ar citām lielākajām Latvijas pilsētām.

Biruta Krūze: Par siltumenerģijas tarifiem Rīgā
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

Viņa norādīja, ka galvenais faktors, kas ietekmē tarifu, ir tieši kurināmā un pirktās siltumenerģijas cenu pieaugums.  

Līdz 2017. gada aprīlim “Rīgas siltuma” tarifs bija piesaistīts dabasgāzes cenai, arī pirktās siltumenerģijas avotu cenas bija piesaistītas dabasgāzes cenai, un tarifs mainījās atkarībā no šīm izmaiņām.

Šobrīd “Rīgas siltuma” tarifs ir fiksēts, bet cenas aug tieši kurināmajam, un šī  sastāvdaļa sasniedz 77% no kurināmā un pirktās siltumenerģijas izmaksām, pats “Rīgas siltums” ražojam tikai 30% un 70% iepērk, norādīja Krūze.

Tiesa, vairums Rīgas ielās uzrunāto šī uzņēmuma klientu jau šobrīd esošās cenas par siltumu uzskata par augstām.

Nākamajā sezonā «Rīgas siltums» grib celt tarifu par 12,5%
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

„Mums ir ap 100 eiro īres rēķinā par siltumu tajos mēnešos, kuros visvairāk ir apkure. 100 - 120 eiro mums ir par apkuri. Jau tagad, man liekas, diezgan pietiekami augsta tā maksa ir, lai to vēl vairāk celtu,” sprieda kāda Latvijas Radio uzrunātā rīdziniece.

„Es domāju, ka cenas ir krietni paaugstinātas. Katrā gadījumā tās cenas, šķiet, aug, aug, aug strauji un es neredzu tam pamatojumu īsti. Ja gribas tikai pelnīt, tad nekad nebūs par daudz. Cik tad dabas gāze tik dārga palikusi, ka siltumam ir jāpaceļ nezin cik procenti? Tas jau veido uzreiz [paaugstinājumu] ne tikai iedzīvotājiem, iet ķēdes reakcija visam kam,” pauda kāds rīdzinieks.

Iedzīvotāju parāds Rīgas siltumam ir 15,78 miljoni eiro.

Vai līdz ar tarifa celšanu nepieaugs parāds? “Rīgas siltuma” valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis pieļauj, ka „tā droši vien, ka arī būs”.

“Vienkārši intensīvāk būs ar viņiem jāstrādā. Bez šaubām, jo šobrīd tas tarifs ir bijis jau sešus gadus nemainīgs. Konkrēti no 2017. gada aprīļa tas ir vispār nemainīgs – par megavatstundu 44,39 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Viņi ir pieraduši pie tā maksājuma.

Bez šaubām, tas arī ir risks, ka varētu būt, ka parādi pieaugs nedaudz. Bet tad mums intensīvāk ar viņiem jāstrādā būs,” sacīja Talcis.

Uzņēmuma valdes locekle Krūze norādīja, ka parādi kopumā samazinās. Viņa savukārt pēc pieredzes spriež, ka parādu lielums neesot atkarīgs no tarifu lieluma.

Šobrīd saskaņošanai iesniegto tarifu vērtē regulators. Pieprasa uzņēmumam arī papildu informāciju. Kā Latvijas Radio norāda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, lēmumu par tarifa apstiprināšanu plāno pieņemt vasarā.

Tāpat vasarā “Rīgas siltums” ieguldīs trīs miljonus eiro divu siltumtīklu pārbūvē.

“Rīgas siltuma” valdes loceklis Uģis Osis norādīja, ka plāno mainīt siltumtīklu arī pusotru kilometru garā posmā Čaka ielā. Darbi Dzelzavas ielā iedzīvotājus neskaršot, jo notiks zaļajā zonā. Savukārt Čaka ielā sešdesmitajos gados būvētie siltumtīkli atrodas ielas vidū.

“Tranšeja būs ielas vidū. Aizņems vienu trešdaļu no brauktuves. Mums ir nepieciešams nodrošināt abās pusēs transporta plūsmu,”  stāstīja Osis.

Šādā gadījumā nevar nodrošināt smagā transporta piekļuvi, tāpēc daļa darbu notiks naktī. Uzņēmumā cer uz apkārtējo iedzīvotāju izpratni. Darbus Čaka ielā plāno sākt maija vidū. Osis cer, ka Deglava tilts ir drošs un to varēs atvērt satiksmei, lai nevairotu sastrēgumus pilsētā.

“Tad, kad pirms diviem gadiem mēs izveidojām šo plānu 2019. gada vasarā rekonstruēt siltumtīklus un sākām visas procedūras ar topogrāfiju pasūtīšanu, ar tehniskā būvprojekta pasūtīšanu, visas šīs konkursēšanas, visus priekšdarbus, mēs jau iedomāties nevarējām, ka tieši tad, kad mēs taisīsimies pārbūvēt tīklus Čaka ielā, būs slēgts Deglava pārvads,” atzina Osis.

Savukārt aizvadītā “Rīgas siltuma” apkures sezona bijusi mierīga. Tā ilga 202 dienas un bija viena no siltākajām pēdējos gados.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti