Nākamajā gadā sāks būvekspertu sertificēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No nākamā gada pirmā janvāra Būvniecības valsts kontroles birojs uzsāks būvspeciālistu sertifikāciju un arī liegs turpināt darbu tiem būvniecības ekspertīžu veicējiem, kuri nav nokārtojuši attiecīgu kvalifikācijas pārbaudes eksāmenu Būvniecības valsts kontroles birojā.

Līdz šim būvniecības nozares ekspertiem būvdarbu un ēku tehniskās ekspertīzes bija tiesības veikt, galvenokārt, balstoties uz nozarē iegūto izglītību un sertifikātu, tomēr salīdzinoši maz uzmanības tika pievērsts tam, vai konkrētajam speciālistam ir pietiekamas zināšanas tieši ekspertīžu veikšanai.

Šī iemesla dēļ Būvniecības kontroles valsts birojs rosināja ieviest sertificēšanas sistēmu, kura, sagaidāms, varētu atsijāt no tirgus tos būvniecības ekspertīžu veicējus, kuru pieredze un zināšanas tieši ekspertīžu veikšanā ir nepietiekama. Būvniecības kontroles valsts biroja vadītājs Pēteris Druķis norāda, ka ekspertīžu speciālistu sertificēšana notiks, balstoties uz īpašiem eksāmeniem, kuros, pirmkārt, ekspertiem būs jāapliecina savas normatīvu zināšanas.

Otrkārt, tiks pārbaudītas arī būvniecības ekspertīzes veicēju prasmes pielietot savas zināšanas jau praktiskā darbā. 

Tādā veidā birojs ir iecerējis uzlabot ēku uzraudzības ekspertīžu kopējo kvalitāti un nodrošināt to veicēju augstāku profesionalitāti. Tieši šie būveksperti ir tie, kuri pārbauda, vai jaunuzceltās ēkas ir drošas un vai agrāk uzceltās ēkas aizvien ir drošas.

Biroja vadītājs Pēteris Druķis uzsver, ka tikai cilvēki, kuriem būs jaunais sertifikāts, varēs apstiprināt ēku kvalitāti. Viņš lēš, ka darba tirgū ir 360 pretendenti. Taču ne visi, visticamāk, spēs šo sertifikātu iegūt. „Mēs pieņemam, ka 300 cilvēki varētu saņemt sertifikātus,” lēš Druķis.

Paziņojumā medijiem birojs akcentē, ka jaunā sertifikācijā ir jāievieš, lai cilvēkiem nodrošinātu drošas ēkas un vidi.

„Kvalitatīva būvniecība ir iespējama tikai tad, ja visi procesā iesaistītie dalībnieki ir profesionāļi, kas godprātīgi un ar pienācīgu rūpību pilda tiem uzticētos pienākumus.

Tāpēc esam radījuši maksimāli caurspīdīgu sistēmu, kas ļaus novērtēt mūsu būvspeciālistu kvalifikāciju, lai mēs turpmāk varētu droši paļauties uz būvekspertīžu rezultātiem. Vēl vairāk – no nākamā gada arī birojs piedāvās būvekspertīžu pakalpojumus ne tikai strīdus gadījumos. Tas nozīmē, ka būvekspertīzes veikšanu varēs uzticēt vai nu sertificētam komersantam, vai biroja būvekspertiem,” saka Druķis.

Ieviešot jauno sistēmu, kopumā būvniecības nozaru ekspertīžu rezultāti kļūs ievērojami uzticamāki, un neatkārtosies iepriekš vērojamā situācija, ka ekspertīzes veikšanās laikā tiek palaisti garām būtiski trūkumi, uzsver Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.  

Sertifikācija sastāvēs no diviem posmiem - tests par normatīvā regulējuma izpratni ekspertīžu veikšanai un praktiskā eksāmena. Praktisko eksāmenu būs iespēja arī noskatīties biroja interneta mājaslapā videoierakstā. Eksāmeni tiks organizēti reizi mēnesī katrā no būvekspertīzes jomām. Kopā pārbaudes notiks 25 būvekspertīžu jomās. Pirmais eksāmens notiks jau 4. janvārī, kas būs rakstisks tests. Tie, kas sekmīgi to nokārtos, tiks pielaisti praktiskajam eksāmenam, kas tiks uzsākti jau ar 6. janvāri. Eksāmenam būs iespēja pieteikties arī biroja mājaslapā, kurā būs redzami konkrēti datumi un laiki, kā arī brīvās vietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti