Panorāma

Skolotāji piketē pie Saeimas

Panorāma

Komercmediji cīnās par sabiedriskā pasūtījuma naudu

Budžeta projektā lielas izmaiņas nesola

Nākamā gada budžetam deputāti jau iesnieguši vairāk nekā 460 priekšlikumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimā turpinās gatavošanās nākamā gada budžeta pieņemšanai. Valsts naudas dalīšanai ir saņemti aptuveni 460 priekšlikumi.  Lai gan pieprasītās summas sveras pāri 100 miljoniem, valdošās koalīcijas pārstāvji, kuri projektu gatavo, domā, ka apmierināt varēs tikai kādu simto daļu no prasītā.

Pēc iepriekšējās nakts, kas Saeimas deputātiem bija atvēlēta, lai sagatavotu budžeta priekšlikumus, katra opozīcijas frakcija rīkojusies atšķirīgi.

„Godīgi teikšu, mēs pusčetros no rīta aizgājām no Saeimas telpām un atsākām atkal pirms septiņiem no rīta,lai pabeigtu šos priekšlikumus, jo tīri fiziskai vajag diezgan daudz laika, lai caur lietvedības sistēmu katru priekšlikumu ievadītu un reģistrētu, tas nav Saeimā nemaz tik vienkāršs process,” atklāja partijas „No sirds Latvijai!”  līdere Inguna Sudraba.

Bet „Saskaņai” priekšlikumi esot jau bijuši gatavi pirms divām nedēļām. Opozīcijas piedāvājums pārsvarā mērķēts uz lielu summu pārdali medicīnas un veselības jomām.

„Tās ir skolotāju algas, lai atrastu finansējumu uz nākamā gada 1. Septembri, un tur mums vajag 12 miljonus, un mēs domājam, ka varam atļauties to. Otra sfēra mums ir veselība. Tur mums pieprasījums uz 60 miljoniem,” stāstīja „Saskaņas” pārstāvis Andrejs Klementjevs. 

Tiesa gan, ilūzijas par Saeimas atbalstu viņi nelolojot. Pavisam atmetusi ar roku priekšlikumu iesniegšanai ir Reģionālā apvienība, jo nesaskatot šajā procesā jēgu.  Reģionāļi sapratuši, ka laiks ir par īsu, un nolēmuši vispār neiesniegt neko, tā protestējot pret valdības nodomu pēc iespējas ātrāk "izdzīt" budžetu caur Saeimu.

„Nav iespējams nekādā veidā šo budžetu pozitīvi ietekmēt tādā ziņā, ka, debatējot ar koalīcijas partneriem par to, kas būtu labāks valstij, kas nē, kas būtu labāks Latvijas iedzīvotājiem, kas nē, viņi vienkārši ir nolēmuši neklausīties nevienā,” pauda Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars.

Pašas valdošās partijas projektā paredz tikai nelielas izmaiņas, daļu neparedzētiem gadījumiem domātās naudas atļaujot deputātiem izdalīt, viņuprāt, svarīgiem, bet nelieliem projektiem – pašvaldību vajadzībām, kultūras objektiem vai pētniecībai.

„Es domāju, ka tur kāda viena miljona ietvaros mēs varētu šos priekšlikumus apmierināt,” prognozēja Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis („Vienotība”).

 „Daudz ir dzirdēts par tā sauktajām deputātu kvotām. Varat to uzskatīt par deputātu kvotām, tikai šīs kvotas nav personificētas attiecībā uz deputātiem. Mēs nešķirosim, kas ir iesniedzējs. Mēs šķirosim, cik būtisks ir šis priekšlikums,” sacīja Šadurskis. 

Tiek pieļauts, ka minēto miljonu dalot, valdošā koalīcija atbalstīšot arī kādu no opozīcijas iniciatīvām.

Šadurskis norādīja, ka paredzamais finansiālais ieguvums no ēnu ekonomikas apkarošanas un tēriņu ietaupījums valsts iestādēs ļaus nodrošināt līdzsvarotu un uz ekonomisko izaugsmi vērstu nākamā gada valsts budžetu, kas vērtējams kā valsts sociālās drošības un nacionālās drošības budžets.

Komisijas priekšsēdētājs atzīmēja, ka budžeta projekta izskatīšana parlamentā norit diezgan saspringtā režīmā, jo ir būtiski, lai tas stātos spēkā no nākamā gada 1.janvāra.  

„Budžeta komisija visus iesniegtos priekšlikumus vērtēs ļoti rūpīgi un atbildīgi, un jau tagad paredzams, ka plašas diskusijas būs par grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas noteiktos gadījumos kapitālsabiedrības valdes loceklim paredz noteikt personisku atbildību par nodokļu parādu esamību un nespēju tos nomaksāt,” paužot atbalstu plānotajām izmaiņām, sacīja  Šadurskis.

Pagaidām vēl nav skaidrs, kā atrisināsies piedāvājumi pakāpeniski celt akcīzes un mikrouzņēmuma nodokļus. 

Valsts budžeta priekšlikumus atbildīgā komisija sāks izskatīt komisijas sēdē, kas plānota pirmdienas, 15.decembra, pēcpusdienā un darbu turpinās otrdien, 16.decembrī. Plānots, ka Saeima galīgajā lasījumā par nākamā gada valsts budžeta projektu, vidēja termiņa ietvaru un budžetu pavadošajiem 19 likumprojektiem lems ārkārtas sēdē 17.decembrī, informēja Saeimas Preses dienests. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti