Naftas ieguves saspīlējumā Arābu Emirāti un Saūda Arābija nostājas vienotā pozīcijā pret Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apvienoto Arābu Emirāti ir pievienojušies Saūda Arābijai, solot aprīlī palielināt naftas ieguvi līdz rekordaugstam līmenim. Tādējādi divas ietekmīgās Persijas līča naftas ieguvējvalstis ir ieņēmušas vienotu pozīciju saspīlējumā pret Krieviju, un tas jau veicinājis strauju naftas cenu kritumu. Eksperti uzskata, ka šāds saspīlējums agri vai vēlu novedīs pie jaunām sarunām un krīzes atrisinājuma.

Naftas ieguves saspīlējumā Arābu Emirāti un Saūda Arābija nostājas vienotā pozīcijā pret Krieviju
00:00 / 03:11
Lejuplādēt

Pēc Krievijas lēmuma neatbalstīt naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC lēmumu samazināt globālās naftas ieguves apmērus Saūda Arābijas spertais atbildes solis, solot tieši pretēji – palielināt ieguvi – izraisīja naftas cenu kritumu. Pašlaik naftas cena aprīļa piegādēm svārstās ap 33 dolāriem par barelu, taču jēlnaftas vērtība kopš gada sākuma ir kritusies gandrīz par pusi.

Tagad gatavību sekot Saūda Arābijai ir izteikuši arī Apvienotie Arābu Emirāti, kuri arī ir pauduši gatavību palielināt naftas ieguvi par vienu miljonu barelu dienā. Abas valstis kopā iepludinās tirgū naftas apjomu, kas pielīdzināms aptuveni 3,6% no visām globālajām piegādēm.

Šādi soļi tiek sperti brīdī, kad koronavīrusa “Covid-19” izplatības dēļ globālais pieprasījums pēc naftas produktiem ir samazinājies pirmo reizi gandrīz 10 gadu laikā, bet pats naftas tirgus ir pārbagātināts.

Reaģējot uz šādu rīcību,

arī Krievija ir paziņojusi, ka tās naftas kompānijas palielinās ieguvi par 300 līdz 500 tūkstošiem barelu dienā.

Maskavas argumenti joprojām ir nemainīgi – pašlaik naftas ieguves apjomus samazināt nebūtu prātīgi, jo ir nepieciešams izvērtēt, kāda tad būs patiesā koronavīrusa ietekme uz globālo ekonomiku.

Turklāt, pēc Krievijas domām, naftas cenu atbalstīšana tikai palīdz stiprināt izmaksu ziņā dārgāko slānekļa naftas ieguvi Amerikas Savienotajās Valstīs, kas jau ir pārsniegusi Saūda Arābijas un Krievijas apmērus.

Kā televīzijas sabiedrībai CNBC norāda kompānijas “Quantum Reservoir Impact” dibinātājs un bijušais Saūda Arābijas lielākās naftas kompānijas “AMROC” pārstāvis Nansens Saleri, šī krīze tiks atrisināta. Jo ne Saūda Arābijas, ne Krievijas, ne arī Amerikas Savienoto Valstu interesēs nav to turpināt.

“Cenu kari vienmēr ir bijuši daļa no enerģētikas tirgus, īpaši naftas un gāzes tirgus, DNS.

Šoreiz gan ārkārtīgi neierasta ir sakritība ar globālo koronavīrusa krīzi. Šī krīze ievērojami pastiprināja ietekmi uz globālajiem tirgiem. Taču es esmu pārliecināts, ka veselais saprāts uzvarēs un ieinteresētās puses tuvāko nedēļu vai mēnešu laikā atradīs risinājumu. Pašreizējā situācija nav ilgtspējīga,” sacīja Saleri.

Līdz šim Krievija ir izteikusi gatavību turpināt sarunas ar Saūda Arābiju, taču tā ir norādījusi, ka šādām sarunām ir maz jēgas.

Kā intervijā Krievijas radiostacijai “Radio Svoboda” norādījis naftas kompānijas “Lukoil” viceprezidents Leonīds Feduns, Krievija pašreizējā situācijā zaudēs aptuveni 100 līdz 150 miljonus dolāru dienā, ja ne vairāk. Savukārt Krievijas valsts kompānijas “Rosņeftj” viceprezidents Mihails Ļeontjevs ir paziņojis, ka no vienošanās ar OPEC, pēc kuras lēto Krievijas un Saūda Arābijas naftu no tirgus izspiež dārgā amerikāņu slānekļa nafta, sen vairs nav nekādas jēgas.

Taču par vienu eksperti ir vienisprātis – globālais pieprasījums pēc ogļūdeņražiem ir sācis samazināties. Tāpēc arī globālo spēlētāju cīņas par ietekmi šajā sašaurinātajā tirgū tikai palielināsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti