Naftas cenu kritumu ekonomiste saista ar lielvaru vēlmi novājināt Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Naftas cenu kritumu daļēji iespaido ekonomiski faktori, tomēr tam varētu būt arī lielvaru politiskais motīvs, lai tādējādi vājinātu Krieviju, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja SIA „Ekonomikas prognozēšanas centrs" valdes locekle Raita Karnīte.

„Zemas degvielas cenas ir daļēji iespaidotas no ekonomikas it kā stagnācijas, un kaut arī ir nelieli pieauguma tempi, nav būtiska pamatpieauguma. Bet es pieļauju, ka šeit ir arī kāds politisks motīvs,” sacīja Karnīte.

Viņa skaidroja, ka pašlaik notiek politiska cīņa starp lielvarām par ietekmi pasaule: „Tā kā viena no lielvarām ir ļoti atkarīga no naftas cenām, tad naftas cenas neizskatās pārāk iespaidotas no tirgus, bet vairāk no lēmumiem, kurus pieņem atsevišķi grupējumi vai politiķi.”

Šajā gadījumā cenu pazeminājums, iespējams, ir politisku motīvu dēļ, lai novājinātu Krieviju,” sacīja ekonomiste.

Kā vēstīja aģentūra LETA, nafta cenas pasaules tirgū pirmdien piedzīvojušas kritumu saistībā ar bažām par pārmērīgām enerģijas piegādēm un naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC mājieniem nesamazināt naftas ieguvi.

Šajā situācijā strauji turpina kristies arī Krievijas rubļa vērtība. Tas tiek skaidrots ar milzīgo Krievijas ekonomikas atkarību no naftas un gāzes cenām. Finanšu analītiķi jau prognozē Krievijas ekonomikas drīzu nonākšanu recesijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti