Pusdiena

Pusdiena 10.01.2016

Pusdiena

Pusdiena 11.01.2016

Krievijas rublis krīt, lejupslīde arī akciju biržās

Naftas cenu krituma un Ķīnas akciju tirgus svārstību ietekmē krīt arī rubļa vērtība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmdien, 11.janvārī, vērtības kritumu atkal pieredzēja Krievijas rublis un akciju biržas, reaģējot uz naftas cenu krišanos un svārstībām Ķīnas akciju tirgū, kas atkal piedzīvojis strauju lejupslīdi. Neilgi pirms tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka sagaida valsts ekonomikas stabilizēšanos un atkopšanos pēc gandrīz 4% krituma pērn. Tomēr analītiķi brīdina – ja naftas cenas turpinās kristies, Krievijas ekonomika var piedzīvot vēl lielākas problēmas.

Rietumvalstu ieviestajām sankcijām pret Krieviju ir negatīva ietekme uz tās ekonomiku, arī saistībā ar ierobežojumiem, ko tās radījušas Krievijas uzņēmumu piekļuvei ārvalstu finanšu tirgiem, atzina Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā vācu laikrakstam „Bild”. Tajā pašā laikā viņš paziņoja, ka sagaida pakāpenisku ekonomikas stabilizāciju un atkopšanos.

Pagājušajā gadā Krievijas iekšzemes kopprodukts kritās par 3,8%, inflācija pieauga līdz gandrīz 13%. Bet saskaņā ar Putina teikto Krievijai joprojām ir pozitīva ārējās tirdzniecības bilance un pieaudzis produktu ar augstu pievienoto vērtību eksports. Krievijas prezidents piebilda, ka turklāt valsts ekonomikai joprojām ir daudz rezervju.

Tomēr dažas stundas pēc „Bild” publicētās intervijas jaunus satricinājumus piedzīvoja Krievijas finanšu tirgi un rublis, reaģējot uz zemajām naftas cenām un svārstībām Ķīnas fondu tirgos.

Pirmdien, atveroties Maskavas biržai, rubļa vērtība pret eiro nokritās līdz 83 rubļiem par eiro – līdz zemākajam līmenim kopš 2014.gada decembra.

Arī pret ASV dolāru, atveroties biržai, rubļa vērtība nokritās līdz 76 rubļiem par dolāru, kaut vēlāk nedaudz stabilizējās.

Savukārt Maskavas akciju biržas indekss RTS pirmdien nokritās par vairāk nekā 4%.

Krievijas ekonomiku negatīvi ietekmē naftas cenu krituma turpināšanās. Londonas „Brent” jēlnaftas cena pietuvojusies 30 dolāru atzīmei par barelu, sasniedzot pēdējos 12 gados zemāko līmeni.

Šā gada Krievijas budžets veidots, ņemot naftas vērā cenu, kas sasniedz 50 ASV dolārus par barelu “Brent” jēlnaftas, taču pašlaik cena nepārsniedz 34 dolārus.

Analītiķi brīdinājuši – ja naftas cenas turpinās samazināties, tad Krievijas ekonomika varētu piedzīvot vēl lielākas problēmas, kaut valsts līderi apgalvo, ka ekonomika sāk izkļūt no recesijas.

Krievijas rubli un biržas ietekmē arī nemierīgie Ķīnas fondu tirgi. Akciju vērtība Šanhajas un Šeņdžeņas fondu tirgos pirmdien piedzīvoja strauju kritumu, investoriem turpinot paust bažas par pasaules otrās lielākās ekonomikas veselību. Ķīnas biržas beigušas tirgošanās dienu ar vājākajiem rādītājiem kopš pērnā gada septembra. 

To veicinājušas ziņas par zemo inflāciju un investoru bažas par nacionālās valūtas vērtības krišanos. Tiek arī uzsvērts, ka kritumu veicinājusi arī Ķīnas amatpersonu nogaidošā attieksme un jaunu ekonomikas stimulēšanas pasākumu piebremzēšana. 

Šanhajas akciju biržas indekss tirdzniecību noslēdza ar kritumu par 5,3%, bet Šeņdžeņas fondu tirgus indekss sarucis par 6,6%.

Pagājušajā nedēļā Ķīna divas reizes priekšlaicīgi slēdza tirdzniecību savos fondu tirgos, jo tie piedzīvoja pārāk strauju kritumu. Uz bažu fona par Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempa samazināšanos un juaņas vērtības kritumu tas satricināja tirgus arī citviet pasaulē, arī Eiropā un ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti