Naftas cenas turpina samazināties, izmaiņas sagaidāmas arī Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

27.novembrī pieņemtais naftas ražotājvalstu organizācijas OPEC lēmums nesamazināt naftas ieguvi varētu kļūt par vienu no nozīmīgākajiem pavērsieniem globālās ekonomikas attīstībā 2014.gadā, par ko lielā mērā liecināja arī tam sekojošais dramatiskais naftas cenu kritums. 

Analītiķu teiktais liecina, ka lēmumam ir vērā ņemama ietekme gan uz globālo ekonomiku, gan arī uz mūsu reģionu. Kopš vasaras naftas cenas globālajā tirgū ir zaudējušas vairāk nekā trešdaļu vērtības, tāpēc naftas ražotājvalstu organizācijas OPEC lēmumu par ieguves apjomiem nākotnē tirgus gaidīja ar aizturētu elpu. 

Līdzīgi kā Krievija arī OPEC, kurā dominējošā loma ir Tuvo Austrumu valstīm, cieš no naftas nestās peļņas krituma, tāpēc lēmums pieļaut tālāko cenu samazināšanas organizācijai nebija viegls.

Tomēr, kā norāda naftas investīciju uzņēmuma "Hillhouse Resources" pārstāvis Eds Hairs, organizācija šādu lēmumu pieņēmusi, lai uzturētu ekonomisko izaugsmi savos noieta tirgos un nezaudētu vietu tirgū.

"ASV dolāra vērtībā pēdējā pusotra gada laikā ir stabili kāpusi. Ņemot vērā, ka nafta ir vienīgā prece, kura visā pasaulē tiek tirgota dolāros, dolāra kāpums nozīmē, ka nafta ir kļuvusi dārgāka OPEC labākajiem klientiem – Indijā un Āzijā.

Tāpēc OPEC ir sācis ļaut naftas cenai kristies, lai pasargātu šīs ekonomikas no nonākšanas recesijā.

Vēl papildus tam ir jāmin apstāklis, ka ir atslābušas sankcijas pret Irānu un attiecīgi vērojama Irānas naftas nonākšana tirgū, tāpat tirgū nonāk vairāk naftas no Irākas un Lībijas. Naftas piegāžu apjomu kāpums par tikai vienu procentu var samazināt cenu par 25 procentiem. To mēs jau novērojām augustā un septembrī, kad globālā ieguve auga par vienu procentu," sacīja Eds Hairs.

Naftas eksportētājvalstu pieņemtais lēmums vērā ņemami ietekmē arī situāciju mūsu reģionā, jo naftas cenas tiešā veidā ir saistītas visu citu energoresursu cenām, skaidro Latvijas enerģijas konsultāciju uzņēmuma "Prudentia Energy Markets" vadītājs Roberts Samtiņš:

"Naftas cenas ietekmē ļoti daudz - arī pārējo energoresursu cenas, arī dabasgāzes, ogļu, oglekļa dioksīda kvotu cenu, viss enerģētikas sektors savā starpā ir ļoti saistīts, un, protams, nafta ir viens no galvenajiem cenu virzītājiem. Uz mums droši vien visvairāk atsauksies pašas degvielas cenas -

pēc kāda laika benzīntankos vajadzētu parādīties šim cenu samazinājumam."

Naftas cenu krituma iespaidā ir pamats gaidīt arī dabasgāzes cenu samazināšanos, un jau šobrīd ir vērojams arī elektroenerģijas nākotnes cenu kritums, uzsver Roberts Samtiņš.

"Bet, ja skatāmies uz tādu vidēju un ilgāku termiņu, tad, protams, ietekme būs arī uz gāzes cenu, jo dabasgāzes cenā ir ietverta formula, kuras viens no mainīgajiem lielumiem ir tieši saistīts ar naftas cenu. Un arī elektroenerģijas cenas - principā jāsaka tā, ka, ja mēs skatāmies uz elektroenerģijas nākotnes cenām biržā, tad elektroenerģijas cenas ir piedzīvojušas kritumu, tas attiecas gan uz tuvākiem, gan tālākiem periodiem – nākamo, aiznākamo gadu," piebilst Samtiņš.

Pēc paziņojuma par OPEC lēmumu nesamazināt naftas ieguves apjomus naftas cenas ASV tirgū dažu stundu laikā piedzīvoja dramatisku kritumu par gandrīz 7%, bet nākamajā dienā – vēl par 10% līdz 66 dolāriem par barelu, sasniedzot zemāko līmeni vairāk nekā četru gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti