Nacionālās attīstības padome atbalsta NAP2027

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nacionālās attīstības padome sēdē ceturtdien, 13. februārī, atbalstīja Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2021.- 2027. gadam (NAP2027) un tā virzību izskatīšanai Ministru kabinetā, informēja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāvis Guntis Rozenbergs.

Ar plašu sabiedrības līdzdalību PKC vadībā izstrādātais NAP2027 nosaka stratēģiskos mērķus, prioritātes un uzdevumus valsts attīstībai nākamajiem septiņiem gadiem, lai panāktu Latvijas un ikviena iedzīvotāja izaugsmi un labklājības pieaugumu.

"NAP2027 vadmotīvs ir "Paradumu maiņa – ceļš uz attīstību". Tas nozīmē, ka ceļā uz labklājību valstī ir jānovērš vēl daudzi attīstības šķēršļi, kas ir ne tikai normatīvi, bet tā ir arī mūsu attieksme, daudzi mūsu paradumi, domāšana, kas ir jāizmaina – attiecībā uz vidi, savu darbu, izglītību, sadarbību ar līdzcilvēkiem," skaidroja PKC.

NAP2027 ir sasaistīts 2021.-2027. gadā Latvijas attīstībai plānotajiem finanšu resursiem aptuveni 14,5 miljardu eiro kopapjomā no valsts budžeta attīstības daļas, Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem un citiem finanšu avotiem. Ir izvērtēts un izveidots indikatīvais investīciju projektu kopums NAP2027 mērķu sasniegšanai un uzdevumu īstenošanai. Finansējums iezīmēts aptuveni 330 dažādām iniciatīvām.

Visvairāk līdzekļu paredzēts investēt reģionos, lauksaimniecības jomā, tostarp darbības dažādošanai, virzībai uz klimatneitralitāti, tehnoloģiskajai videi un pakalpojumiem, uzņēmējdarbības vides attīstībai, izglītībai un zinātnei.

KONTEKSTS:

PKC pabeidzis darbu pie jaunā NAP, kas ir galvenais valsts attīstības plāns un nepieciešams ne tikai sarunām ar Eiropas Komisiju (EK) par Latvijai atvēlamo finansējumu no nākamā ES daudzgadu budžeta. NAP ir būtisks arī mums pašiem, jo tajā noteikti valsts attīstības mērķi nākamajos septiņos gados un risinājumi to sasniegšanai.

Jaunajā NAP noteikti četri stratēģiskie mērķi: vienlīdzīgas iespējas; produktivitāte un ienākumi; sociālā uzticēšanās; reģionālā attīstība. Tāpat NAP noteiktas sešas prioritātes, tostarp ir kvalitatīva dzīves vide un teritoriju attīstība, to risinājumiem plānā paredzēts lielākais finansējums – 49% no kopējā. Šī prioritāte ietver arī "Rail Baltica" projektu.

NAP2027 vēl jāskata Ministru kabinetā un Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti