Panorāma

Pie sasniegtā neapstāsies

Panorāma

Cilvēki piesardzīgi plāno ceļojumus

Izpildīts par 61% – daudz vai maz?

Nacionālais attīstības plāns izpildīts par 61% - daudz vai maz?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Noslēgumam tuvojas darbs pie jaunā Latvijas Nacionālā attīstības plāna. Jau rīt to iecerēts skatīt Ministru kabineta sēdē. Bet kā mums veicies ar pašreizējā Nacionālā attīstības plāna (NAP) īstenošanu?

Pirms sešiem gadiem pieņemtais NAP ir iespaidīga izmēra dokuments, kur atrodamas daudzas skaistas frāzes. Lūk, viena no tām: “Latvija 2020. gadā būs latviska un pašapzinīga, droša un iedzīvotājiem draudzīga, zaļa un sakopta, pārtikusi, efektīva un konkurētspējīga valsts, kurā dzīvo čakli, izglītoti, radoši, veseli un laimīgi cilvēki”. Tik skaistu nākotni Latvijai pirms sešiem gadiem zīmēja NAP autori. Kas no tā ir piepildījies? Ielūkosimies statistikā!

Viens no Latvijas sāpīgākajiem izaicinājumiem ir ienākumu atšķirība bagātajiem un trūcīgajiem. Tās raksturošanai izmanto summāro nevienlīdzības indeksu. Jo indekss zemāks, jo valstī lielāka vienlīdzība. Plāna tapšanas laikā Latvijā šis skaitlis bija aptuveni 6,5 un tika prognozēts, ka 2020. gadā tas jau noslīdēs zem 5. Taču dzīvē tas faktiski nav mainījies un nevienlīdzības indekss arī 2018. gadā joprojām bija 6,5. Tātad – mērķs netika sasniegts!

Nākamais rādītājs – iedzīvotāju skaita pieaugums. “Dzimstības palielināšana ir svarīga latviešu tautas pastāvēšanai,” teikts plānā. Turpat arī prognozēts, ka iedzīvotāju skaita dabiskais pieaugums līdz 2020. gadam uzlabosies uz pusi – no aptuveni mīnus 10 000 līdz mīnus 5000 cilvēku gadā. Realitātē gan viss ir drūmāk. Dabiskā pieauguma rādītāji uz dažiem gadiem patiešām uzlabojās, bet 2018. gadā esam turpat, kur  2011. - mīnuss 9500 cilvēku gadā. Mērķis nav sasniegts. Izmirstam ātrāk, nekā plānots!

Taču vismaz vienu apņemšanos Latvijai izdevies izpildīt. Iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju attiecībā pret vidējo Eiropas Savienības rādītāju pieaudzis no 57% līdz 69%, krietni pārspējot plānā noteikto prognozi!

Šie ir tikai trīs no plānā atrodamajiem mērķiem. Pārresoru koordinācijas centrs sarēķinājis, ka kopumā mērķi tiek sasniegti aptuveni 61% apmērā. Taču plāna autori nepiekrīt, ka dokuments būtu bijis neveiksmīgs. "Noteikti nepiekrītu, ka ir izgāzies! Ir lietas, kur plāns strādā, ir lietas, kur nestrādā, bet apzināmies, ka resursi ir ierobežoti. Un būtiskākais, ka plāns ir sasaistīts ar resursiem," teica Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks.

Iespējams, līdz gada beigām varētu izpildīt aptuveni 80% mērķu, bet jau tagad skaidrs, ka vairākas svarīgas apņemšanās neizdosies īstenot. Pirmdien, 24. februārī, sadarbības padome apstiprināja Nacionālo attīstības plānu 2021. līdz 2027. gadam. Otrdien, 25. februārī, to plānots skatīt valdībā. Jācer ka šī plāna īstenošanai politiskā griba būs augstāka par 61%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti