Panorāma

Tiesneši kritizē Bordāna izteikumus par Magoņa lietu

Panorāma

Šonedēļ Latvijā neatrod vīrusa Lielbritānijas paveidu

Nabadzīgākajām pašvaldībām piešķir 5 miljonus eiro dotāciju

Nabadzīgākajām pašvaldībām piešķir 5 miljonus eiro dotāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 seku novēršanai valdība pašvaldībām piešķīrusi piecus miljonus eiro. Nauda sadalīta  starp 33 nabadzīgākajām pašvaldībām ar visaugstāko bezdarbu. Naudu pašvaldības var tērēt pēc saviem ieskatiem. Pašvaldību savienība norāda, ka tas tikai daļēji sedz naudas iztrūkumu, ko radījusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pārdale.   

ĪSUMĀ:

  • Covid-19 seku novēršanai valdība pašvaldībām piešķīrusi 5 miljonus eiro.
  • Nauda sadalīta starp 33 nabadzīgākajām pašvaldībām ar visaugstāko bezdarbu.
  • FM: Naudu pašvaldības varēs tērēt pēc saviem ieskatiem.
  • FM: Tas kompensēs IIN daļas samazinājumu vietvarām no 80% līdz 75%.
  • LPS: Tas nesedz lielu samazinājumu budžetos, bet vērtējams pozitīvi.
  • Piemēram, Dagdai ieņēmumi kritīs par 403 000 eiro, kompensācija – 225 000 eiro.
  • Vislielāko daļu dotācijas – gandrīz miljonu eiro – saņems Daugavpils.
  • Daugavpils naudu tērēs teritoriju labiekārtošanai, sporta infrastruktūrai.
  • Daugavpils mērs: Tas ļaus vietējiem uzņēmējiem strādāt un dot darbavietas. 
  • Vismazāko summu – tikai nepilnus 9000 eiro – saņems Lubānas novads.
  • Lubāns mērs: Katra naudiņa mums ir svarīga.
  • LPS cer pārliecināt FM šogad vēlreiz piešķirt finansējumu pašvaldībām.
  • FM: pagaidām darba kārtībā šādu jautājumu neesot.  
  • FM: kopumā pašvaldību kontos atlikumi šobrīd ir ap pusmiljardu eiro.


Finanšu ministrija norāda – kaut gan rīkojumā par piecu miljonu dotāciju pašvaldībām norādīts, ka nauda paredzēta Covid-19 krīzes pārvarēšanai un seku novēršanai, naudu pašvaldības var tērēt arī ar slimību nesaistītām lietām. Tā ir kā kompensācija par ieņēmumu kritumu pēc valdības lēmuma pašvaldību rīcībā atstāt 75%, nevis 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

“Protams, tas nesedz šo lielo samazinājumu, kas ir pašvaldībām kopumā. Bet tas tomēr ir, manuprāt, vērtējams pozitīvi, ka tādi līdzekļi ir rasti,” atzina Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Nauda sadalīta starp tām 33 pašvaldībām, kurās vidējie ieņēmumi uz iedzīvotāju ir par 10% mazāki nekā vidēji valstī un kurās bezdarbs ir augstāks par 6%.

“No visām pašvaldībām viskritiskākā situācija ir tieši Latgales reģionā, lai gan šādas pašvaldības, kurām ir budžeta samazinājums, ir visos reģionos,” sacīja Kaminskis.

Piemēram, Dagdas novadam pēc finanšu izlīdzināšanas ieņēmumi prognozēti par 7,4% jeb 403 000 eiro mazāki nekā pērn. No jaunās Covid-19 dotācijas novadam piešķirti nepilni 225 000 eiro.

“Tā ir tikai puse, ko mēs no izlīdzināšanas fonda varētu saņemt, bet tomēr tas ir tiešām labs atspaids pašvaldībām. [..] Mums tā nauda ir vajadzīga gan skolotāju atbalstam, gan arī ar Covid-19 ir dažādas korekcijas ieviestas, kuras jāpilda,'' atzina Dagdas mērs Aivars Trulis (Latvijas Reģionu apvienība).

Savukārt vislielāko daļu dotācijas – gandrīz miljonu eiro – saņems Daugavpils. Pilsētas mērs Igors Prelatovs (“Mūsu partija”) stāstīja, ka dotāciju dome jau iekļāvusi budžetā, kuru deputāti apstiprināja dienu pirms valdības lēmuma. Naudu Daugavpils nevirzīs ar slimības ierobežošanu saistītiem pasākumiem. Tā vietā plānots dotāciju ieguldīt teritoriju labiekārtošanā, piemēram, izveidot vairākus rotaļu laukumus, sakārtot pagalmus, kā arī ieguldīt sporta infrastruktūrā.

“Tas ļāva mums atvieglot dažas citas pozīcijas, ko mēs izmantosim pilsētas attīstībai. Tas nozīmē, piemēram, ja mēs turpinām attīstīt, labiekārtot, būvēt, vietējie uzņēmēji, būvuzņēmēji turpinās strādāt, un tas nozīmē, ka tiks nodrošinātas darbavietas un attiecīgs atalgojums,” skaidroja Prelatovs.

Savukārt vismazāko summu – tikai nepilnus 9000 eiro – no Ministru kabineta piešķirtās dotācijas saņems Lubānas novads.

“Ņemot vērā, ka mums šogad ir gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājums, gan dotācijas samazinājums, katra naudiņa mums ir svarīga,” komentēja novada vadītājs Tālis Salenieks.

Pašvaldību savienības vadītājs Kaminskis cer pārliecināt Finanšu ministriju šogad vēlreiz piešķirt kādu papildu finansējumu pašvaldībām.

Ministrijā norāda – pagaidām darba kārtībā šādu jautājumu neesot. Turklāt pašvaldībām ienākumus došot tas, ka valdība lēmusi piešķirt dažādas piemaksas pedagogiem, mediķiem un policistiem, kas pašvaldībām nozīmē vairāk naudas no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Tāpat ministrija uzsver, ka kopumā pašvaldību kontos atlikumi šobrīd ir ap pusmiljardu eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti