Panorāma

Aktierim Jānim Kubilim - 90

Panorāma

Pašvaldības satrauc IZM plāni

NA aicina atlikt bankas "Citadele" pārdošanu

NA aicinās atlikt «Citadele banka» pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nacionālā apvienība (NA) trešdien nolēma aicināt premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība") un ekonomikas ministru Danielu Pavļutu apturēt visas darbības, kas saistītas ar AS "Citadele banka" pārdošanu. Savukārt Privatizācijas aģentūrā norāda, ka pārdošanas procesam ir atlicis maz laika.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš minēja vairākus argumentus, kāpēc bankas pārdošanu vajadzētu apturēt. Viens no iemesliem ir tas, ka šis jautājums nav izdiskutēts koalīcijas padomē.

Tāpat saistībā ar ekonomisko situāciju pašlaik nebūs iespējams saņemt maksimālo cenu. "Eiropā joprojām ir jūtama ekonomiskā krīze un šīs krīzes sekas, tai skaitā attiecībā uz banku sektoru. Pārdot banku par cenu, kas ir neizdevīga Latvijas valstij kopumā, mūsuprāt, ir nesaprātīgi," skaidroja Bērziņš.

Bērziņš arī norādīja uz skandināvu banku mēģinājumiem palielināt savu ietekmi Latvijā: "Vēl viens arguments, kas izskanēja mūsu kopīgajā valdes un frakcijas sēdē, mums ir zināmas bažas, ka šāda sasteigta rīcība ir saistīta ar skandināvu banku aktīvu lobiju Latvijā."

Tādēļ premjers un Ekonomikas ministrija tiek aicināti bankas pārdošanu vēlreiz atlikt, izdiskutēt koalīcijas padomē un gaidīt darījumam izdevīgāku laiku. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ir atvaļinājumā un pirms pilnīgas iepazīšanās ar šo aicinājumu no plašiem komentāriem atturas. Vien ar preses sekretāres starpniecību norāda, ka “privātā kapitāla piesaistes process [bankai “Citadele”] ir atstākts atbilstoši Eiropas Komisijas un bankas restrukturizācijas plāna prasībām. Ekonomikas ministrija ir gatava Nacionālās apvienības deputātus informēt sīkāk par valdības pieņemto lēmumu atsākt privātā kapitāla piesaisti”.

Savukārt pēc Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētāja Anša Spridzāna skaidrotā, Eiropas Savienības institūcijas liek noprast, ka bankas pārdošanai nevajadzētu ievilkties. Lai gan konkrēta termiņa šim procesam nav, tomēr orientējoši tiek minēts 2015.gads. Tā kā bankas pārdošana ir gana ilgstošs process, pašlaik būtu pēdējais laiks to sākt. Ekonomikas ministrija iepriekš lēsa, ka līdz pilnīgai “Citadeles” pārdošanai varētu paiet vairāk nekā divi gadi.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā valdība slēgtā sēdē nolēma atsākt pirms vairākiem mēnešiem iesaldēto bankas „Citadele” pārdošanu. Tika paredzēts šo procesu plānots noslēgt nākamā gada septembrī.

Ekonomikas ministrijai tika uzdots meklēt pārdošanas konsultantu, izvēloties kādu no starptautiskajām investīciju bankām, kam ir pieredze banku pārdošanā Austrumeiropā. Privatizācijas aģentūrā atzīmēja, ka tā jau ir sākusi apzināt Eiropas prestižākos pārdošanas konsultantus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti