Mūžizglītība Latvijā arvien pieprasītāka, bet grūtāk uzrunāt iedzīvotājus ar zemu izglītības līmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pieaugušie Latvijas iedzīvotāji arvien aktīvāk iesaistās mūžizglītībā, taču izaicinājums ir ar izglītības programmām sasniegt iedzīvotājus ar zemu izglītības līmeni, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Valsts Izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Pieaugušo izglītības departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane.

Intervija ar Elīnu Purmali Baumani no VIAA
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jau septīto reizi visiem nodarbinātajiem pieaugušajiem virs 25 gadu vecuma ir iespēja pieteikties programmā “Mācības pieaugušajiem”, kurā mācīties kādā no 800 programmām. Tiesa, jārēķinās ar līdzmaksājumu 5-10% apmērā, kas gan neattiecas uz maznodrošinātiem un trūcīgiem cilvēkiem.

Kā mācās?

VIAA piedāvā vairāku izglītības programmu veidus.

Pirmkārt, garākās ir tālākizglītības programmas, kurās var apgūt profesiju un iegūt kvalifikāciju. Tajās jāmācas gadu vai ilgāk.

Otrkārt, profesionālās pilnveides izglītības programmas ir no 160 līdz 320 stundām.

Treškārt, iespējams apgūt arī kādas izglītības programmas moduli vai moduļu kopu. Tas varētu būt aktuāli cilvēkiem, kam, strādājot savā profesijā, nepieciešams apgūt jaunākās tendences vai darbu ar jaunākajām tehnoloģijām.

Ceturtkārt, pieejami ir studiju kursi no augstskolu vai koledžu programmām.

VIAA pārstāve mudināja pirms pieteikšanās iepazīties ar programmu nosacījumiem un to, kāds priekšzināšanu līmenis ir nepieciešams.

Ko mācās?

Raugoties uz programmu saturu, Purmale-Baumane norādīja, ka lielākoties tiek piedāvāts mācīties tādās nozarēs, kas ir darba tirgū aktuālas un pieprasītas. Aktualitāti izvērtē VIAA, skatoties uz darba tirgū pieejamām vakancēm, piedāvāto atalgojumu.

“Tas nozīmē, ka tie cilvēki, kas strādā mazkvalificētu darbu vai zemu atalgotu darbu, var izvēlēties tādas profesijas, kuras pabeidzot, nākotnē viņiem būs iespējams saņemt lielāku atalgojumu,” pastāstīja VIAA pārstāve.

Tātad mācības piedāvā 10 darba tirgū pieprasītās nozarēs:

  • uzņēmējdarbības, finanšu, grāmatvedības un administrēšanas;
  • elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un informācijas tehnoloģiju;
  • būvniecības;
  • metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību;
  • transporta un loģistikas;
  • enerģētikas;
  • kokrūpniecības;
  • drukas un mediju tehnoloģiju;
  • ķīmiskās rūpniecības nozarē;
  • mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektoros.

Kas mācās?

Kopš 2017.gada, kad sākta šāda mūžizglītības programma, gandrīz 60 000 iedzīvotāju pieteikušies dažāda veida mācībām, no kuriem pabeiguši – vairāk nekā 43 000. Daļa mācības vēl turpina.

Mācībām var pieteikties nodarbinātie iedzīvotāji, arī strādājošie pensionāri, vecāki, kas atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, un pašnodarbinātie.

Līdz šim VIAA īstenotajās mūžizglītības programmās aktīvākas ir sievietes: no visiem dalībniekiem 63% ir sievietes, attiecīgai 37% - vīrieši. Raugoties pēc vecuma, aktīvākie ir iedzīvotāji no 25 līdz 44 gadiem.

“Bet mūs priecē arī tas, ka personas virs 50 gadiem arī ir gana aktīvas, ieņem otro vietu. Un trešajā vietā paliek [iedzīvotāji] no 45 līdz 49 gadiem,” pastāstīja Purmale-Baumane.

Kāpēc mācās?

Jāpiebilst, ka šajā projektā katrs nodarbinātais var mācīties divas reizes. Turklāt esot cilvēki, kas vēlētos mācīties vairāk, un arī tādi, kas interesējas par mūžizglītības iespējām pēc 2023.gada, kad šis VIAA projekts beigsies. Un Purmale-Baumane atklāja, ka par to tiek domāts.

“Tagad arvien vairāk un vairāk cilvēki apzinās – ņemot vērā straujo darba tirgus izaugsmi un tendences,

šobrīd vairs nav iespējams strādāt tikai ar to izglītību, kas iegūta pirms 10 vai 20 gadiem, jo visu laiku notiek dinamiska attīstība,” sacīja VIAA pārstāve.

Vienlaikus VIAA saskaras ar izaicinājumu, kā uzrunāt un motivēt tos cilvēkus, kam ir zems izglītības līmenis – bez profesijas, ar pabeigtu vai nepabeigtu pamata vai vidējo izglītību.

“Šeit jādomā, ka cilvēkam ir jāiemācās mācīties,” piebilda Purmale-Baumane.

Tāpēc nākotnē domā par digitālo prasmju programmām iesācējiem, kuriem priekšzināšanu nav.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti