Mūsdienu Ziemassvētku vecīša īstā darbnīca – rūpnīcas Ķīnā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mēs negribam sagraut bērnu sapņus un Somijas valsts mārketinga panākumus, tomēr Ziemassvētku vecīša īstā darbnīca patiesībā nav ne Lapzemē, ne Ziemeļpolā. Tā atrodas Ķīnā, Īvū pilsētā, 300 kilometru attālumā no Šanhajas.

Čaklie Ziemassvētku rūķīši reālajā dzīvē ir aptuveni 600 dažādu rūpnīcu darbinieki, kuri neatlaidīgā un intensīvā darbā saražo teju divas trešdaļas no visas pasaules Ziemassvētku rotājumiem, sākot ar LED virtenēm un beidzot ar Ziemassvētku vecīša cepurēm un zeķēm.

Patiesie Ziemassvētku rūķi tur mēnesī pelna no divsimt līdz trīssimt eiro. Tie lielākoties ir strādnieki no nabadzīgākajiem Ķīnas reģioniem, kas vairāk nekā miljons cilvēku apdzīvotajā Īvū ieradušies peļņā. Turklāt nojausma par to, kas vispār ir Ziemassvētki, komunisma un konfūcisma zemes iedzīvotājiem ir visai blāva.

Saražotais nonāk četrus miljonus kvadrātmetru plašajā Īvū starptautiskajā tirgū, kas ir pasaulē lielākā mazo preču vairumtirdzniecības vieta un no kurienes tās tālāk sasniedz visu pārējo pasauli. Kopumā tur ik gadus tiek saražotas ar Ziemassvētkiem saistītas preces vairāk nekā trīs miljardu ASV dolāru vērtībā. Aptuveni trešdaļa tiek eksportēta uz pasaulē lielāko patērētājvalsti – ASV.

Tomēr arvien aktīvāk tiek attīstīti arī citi virzieni. Prezidenta Sjī Dziņpina “jostas un ceļa” iniciatīva pastiprinājusi senā Zīda ceļa mūsdienu versijas nozīmīgumu. Arvien vairāk preču no Īvū tagad nonāk Madridē, Londonā un Prāgā.

Turklāt ekonomiskās izaugsmes dēļ pēdējos gados krietni paplašinājusies arī pašas Ķīnas vidusšķira. Tāpēc arvien vairāk tur saražoto produktu paliek pašmāju patērētājiem.

Ķīnas tradicionālajai kultūrai svešais Ziemassvētku vecītis lēnām nostiprinājies kā Ķīnai jauno un importēto Ziemassvētku simbols.

Rietumu patēriņu kultūras elementi Ķīnā ir populāri un signalizē par pārticību; tādēļ nav pārsteidzoši, ka Santaklauss tur atpazīstamāks par mūsdienu Ziemassvētku galveno vaininieku – Jēzu Kristu.

Tomēr Ķīnā notikuši arī studentu protesti, kuros aicināts nesvinēt Rietumu svētkus. Dažās izglītības iestādēs svinības pat aizliegtas. Tas daļēji sakrīt arī ar prezidenta Sjī Dziņpina realizēto politiku par ķīniešu nacionālā lepnuma veicināšanu un seno tradīciju atkārtotu atgriešanu Ķīnas ikdienā.

Un arī Rietumos ne visi ir mierā ar to, ka Ziemassvētki tiek komercializēti. Protestos atgādina gan par svētku patieso nozīmi Bībelē, gan par to, ka mūsdienās Ziemassvētki tik tiešām tiek ražoti Ķīnā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti