Ārpus Rīgas

Rēzeknē bezmaksas sabiedriskais transports nav palielinājis deklarēto skaitu

Ārpus Rīgas

Vairums Liepājā ražoto moduļu māju nonāk Ziemeļvalstīs

MKPC direktors Raimonds Bērmanis par pieteikšanos kompensācijai Natura 2000

Mudinās aizsargājamo mežu īpašniekus pieteikties kompensācijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairāk nekā 3000 meža īpašnieku pērn nav pieteikušies ikgadējai “Natura 2000” kompensācijai par mežsaimnieciskās darbības aprobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos, tāpēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs no trešdienas, 11. aprīļa, kad sākas pieteikšanās maksājumam, līdz 22. maijam, kad tā noslēgsies, mērķtiecīgi sazināsies ar šiem saimniekiem.

Lauku atbalsta dienesta (LAD) dati liecina, ka 2017. gadā apmēram 15 tūkstoši hektāru jeb aptuveni 27% atbalsta tiesīgo platību netika pieteiktas šim kompensācijas maksājumam. Tādēļ Valsts meža dienests (VMD) sadarbībā ar LAD un Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) identificējuši platības, kuras līdz šim nav pieteiktas kompensācijas maksājumam.

LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centra direktors Raimonds Bērmanis Latvijas Radio atzina - centru pārsteidza, ka īpašnieki bija tik neaktīvi, tāpēc šoreiz centrs viņus uzrunās telefoniski vai sūtotot e-pastu ar skaidrojumu, kā var pieteikties kompensācijai.

Bērmanis  norādīja, ka pieteikties kompensācijai nav sarežģīti, turklāt meža īpašniekiem nekas speciāli nav jādara, lai to saņemtu.

Pieteikties maksājumam nevar vien tad, ja kopējā atbalsta tiesīgā platība ir mazāka par vienu hektāru, taču šādi ir tikai 738 īpašnieki ar kopējo nepieteikto platību 526 hektāri, informēja LLKC.

“Natura 2000” meža kompensējošā maksājuma ikgadējais apmērs ir no 45 līdz 160 eiro par hektāru atkarībā no mežsaimnieciskā darbības aprobežojuma veida: aizliegta mežsaimnieciskā darbība, aizliegta galvenā cirte un kopšanas cirte, aizliegta galvenā cirte vai aizliegta kailcirte.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti