Mudina pašvaldību iepirkumos dot priekšroku vietējiem ražotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Skolu, bērnudārzu, dažādu sociālo iestāžu, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojumus pašvaldībās, produkcijas iepirkumu nolikumi jāveido tā, lai tajos spētu iesaistīties un vinnēt pašmāju ražotāji. Pie tā jau gadu kopīgi strādā Lauku konsultāciju un izglītības centra  speciālisti, zemnieki un pašvaldību vadītāji. Pēc veiktajām aptaujām, 93% Latvijas pašvaldību atbalsta šo ieceri. Latgalē aktīvi šajā procesā iesaistās Daugavpils un Ilūkstes novadi, kopīgi ar lauksaimniecības speciālistiem izstrādājot veidus, kā vairot tieši vietējās izcelsmes produktu nonākšanu ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju ēdienkartē.

Kalkūnes pagasta zemnieku saimniecības "Jaunbirzes" saimnieki Jānis un Anda Krievāni jau vairākus  gadus nodarbojas ar augļu uz dārzeņu audzēšanu. Viņi savu produkciju realizē vietējā tirgū un labprāt to piedāvātu arī skolām.

Ideja par vietējās produkcijas realizēšanu savās vietējās pašvaldībās daudziem zemniekiem ir saistoša. Taču ne vienmēr konkursa noteikumi ir labvēlīgi vietējam ražotājam,  citreiz  arī paši zemnieki neredz jēgu piedalīties konkursā, skaidro Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins.

Lauku konsultāciju un izglītības centrs jau vairāk nekā gadu darbojas, lai radītu labvēlīgus apstākļus vietējiem ražotājiem likumdošanā un panāktu tieši vietējo  ražotāju lobiju konkursos, norāda centra finansists un projektu vadītājs Dzintars Vaivods.

Visās Latvijas pašvaldības veikta aptauja, un 93% ir izrādījušas interesi paplašināt vietējās produkcijas iegādi pašvaldību iepirkumos. „Bet galvenais, ka tagad mums vajadzētu kopīgi pielāgot iepirkumu tehniskās specifikācijas tā, lai vietējie ražotāji varētu piedalīties iepirkumos. Lielākās problēmas – vietējie ražotāji nevar piedāvāt eksotiskos augļus. Ja vienā lotē iepirkumā izsludina, ka vajadzīgi eksotiskie augļi un arī kartupeļi un bietes, tad vietējais zemnieks nav spējīgs to piedāvāt. Viena no lielākajām problēmām, ka iepirkumu tehniskajā specifikācijā jāsadala lotēs pieprasītā produkcija,” skaidro centra speciāliste Guna Šulca.

Zemniece un  Lauku attīstības un uzņēmējdarbības konsultante Janīna Kursīte gan uzsver - jāmaina paši konkursa noteikumi, tos pielāgojot tieši vietējo zemnieku un ražotāju interesēm. „Mēs gribētu, lai mūsu pašvaldību iepirkumos piedalītos tieši vietējie uzņēmēji. Tas veicinātu viņu attīstību. Viņi varētu padomāt par lielāka dārzeņu klāsta audzēšanu, ne tikai kartupeļus, bet arī burkānus, kāpostus, svaigus dārzeņus tieši sezonā,” saka Kursīte.

Interese no zemnieku puses ir, bet nepieciešams atbalsts un noteikumi pašvaldībās,  kas motivētu vietējos ražotājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti