MTG biznesa pārdošana Latvijā atļauta ar vairākiem nosacījumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Konkurences padome (KP) atļāvusi "Bite Lietuva" iegādāties zviedru "MTG Broadcasting" grupai Latvijā piederošo biznesu, tostarp komerctelevīzijas TV3 un LNT, piemērojot vairākus saistošos noteikumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu konkurencei televīzijas programmu vairumtirdzniecības tirgū un reklāmas izvietošanas tirgū televīzijā, informē Konkurences padomē (KP).

Atbilstoši apvienošanās ziņojumam "Bite Lietuva" plāno iegūt kontroli pār visām "MTG Broadcasting" grupas sabiedrībām Latvijā – SIA "TV3 Latvia", AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija", "Viasat" Latvijas filiāli, SIA "Star FM" un SIA "Smart AD". Kā darījumā ietekmētos tirgus KP izvērtēja divus: televīzijas programmu vairumtirdzniecības tirgu Latvijā un reklāmas izvietošanas tirgu televīzijā Latvijā.

KP norāda, ka "Bite Lietuva" nepiedāvā televīzijas programmu mazumtirdzniecību, taču ir publiski paziņojusi par vēlmi nākotnē to darīt. KP paredz, ka tādējādi uzņēmums kā potenciālais televīzijas programmu mazumtirgotājs un "MTG Broadcasting" kā televīzijas programmu vairumtirgotājs potenciāli veidotu vertikālas sadarbības attiecības, kas varētu radīt riskus pārējiem televīzijas programmu mazumtirgotājiem iegādāties "MTG Broadcasting" programmas uz līdzvērtīgiem nosacījumiem. Savukārt, ņemot vērā "MTG Broadcasting" būtisko ietekmi reklāmas izvietošanā, KP saredz iespējamus ierobežojumus "Bite Lietuva" konkurentiem piekļūt šim tirgum.

Pamatojoties uz identificētajām problēmām, KP secināja, ka apvienošanās var būtiski samazināt konkurenci atsevišķos tirgos. Lai novērstu paredzamo kaitējumu konkurencei, "Bite Lietuva" piedāvāja saistošos noteikumus, kurus KP atzinusi par pietiekami efektīviem.

Lai novērstu risku, ka apvienotais tirgus dalībnieks citiem uzņēmumiem ierobežo piekļuvi televīzijas programmu vairumtirdzniecības tirgum, tam uz nediskriminējošiem noteikumiem ir jāizplata sev piederošās televīzijas programmas visiem tirgus dalībniekiem. Tāpat uzņēmumam ir jānodrošina iespēja savā tīmekļa vietnē ikvienam iepazīties ar piemēroto aktuālo retranslēšanas tiesību piešķiršanas kārtību, tajā skaitā dažādos tehnoloģiskajos risinājumos, kā arī atlaižu piemērošanas principiem, padarot to skaidru un saprotamu visiem tirgus dalībniekiem.

KP atzīmē, ka apvienotais uzņēmums arī turpmāk nedrīkstēs sasaistīt televīzijas programmu grupu "TV3", "3+", "TV6" ar televīzijas programmu grupu LNT un "Kanāls2" pārdošanai citiem tirgus dalībniekiem to tālākai izplatīšanai skatītājiem.

Tādējādi konkurējošajiem uzņēmumiem tiks nodrošināta iespēja iegādāties arī atsevišķu televīzijas programmu retranslēšanas tiesības, nevis visu "MTG Broadcasting" televīzijas programmu kopumu. KP atzīmē, ka šis nosacījums "MTG Broadcasting" tika paredzēts jau 2012. gadā, kad tas iegādājās LNT.

Ja minētās programmas tiek piedāvātas sasaistītā veidā vienas grupas ietvaros, tad atlaide programmu grupu piedāvājumam nedrīkst pārsniegt 20% no kopējās cenas par attiecīgās grupas programmām, iegādājoties tās atsevišķi.

Lai novērstu konkurences ierobežošanu reklāmas izvietošanas televīzijā tirgū, piemēram, liedzot iespēju "Bite Lietuva" konkurentiem izvietot reklāmu "Broadcasting" programmās, apvienotajam uzņēmumam ir jānodrošina iespēja izvietot reklāmas klipus programmās uz nediskriminējošiem nosacījumiem visiem tirgus dalībniekiem. Uzņēmumam savā tīmekļa vietnē līdz šā gada 30. novembrim jāpublicē kārtība un kritēriji, saskaņā ar kuriem tiek piedāvāta iespēja izvietot šāda veida reklāmu.

Tāpat, lai novērstu "Bite Lietuva" reklāmas izvietošanas procesā iegūtās konkurentu komercinformācijas izmantošanas risku, jaunajam tirgus dalībniekam ir pienākums šo iegūto informāciju izmantot tikai tam paredzētajam mērķim, proti, reklāmas izvietošanai.

Ņemot vērā, ka "Bite Lietuva" pieder kapitāldaļas SIA “Baltcom”, jaunajam tirgus dalībniekam kopš lēmuma stāšanās spēkā ir jānodrošina, ka ne tā pārstāvji, ne ar to saistīto uzņēmumu pārstāvji nepiedalās SIA “Baltcom” pārvaldes institūcijās un neiesaistās stratēģisku, taktisku un operacionālu lēmumu pieņemšanā, kas saistīts ar SIA “Baltcom” darbību. Tādā veidā tiks novērsts risks, ka jaunais uzņēmums pārkāps pieļaujamās sadarbības robežas ar SIA “Baltcom” vai veiks neatļautu informācijas apmaiņu, kas var veicināt abu uzņēmumu darbību neatļautu saskaņošanu, informē KP.

2012. gadā, kad KP lēma par "MTG Broadcasting" un LNT apvienošanos, KP paredzēja sev tiesības līdz šī gada beigām tirgus nelabvēlīgu izmaiņu gadījumā likt apvienošanās dalībniekiem veikt strukturālās izmaiņas un atsavināt daļu no tiem piederošajiem aktīviem. Izvērtējot situāciju tirgū, KP šā gada 6. oktobrī lēma nepiemērot nosacījumu "MTG Broadcasting" atsavināt noteiktus aktīvus, norāda KP.

Jau ziņots, ka līdz ar KP piekrišanu noslēdzies šī gada pavasarī uzsāktais darījums, kurā ASV investors "Providence Equity partners" iegādājies zviedru koncerna “MTG Baltija” biznesu, tostarp komerctelevīzijas TV3 un LNT. Šie un vēl citi kanāli un ar tiem saistītie interneta portāli, kā arī radiostacija “Star FM” turpmāk darbosies ar vienotu nosaukumu “All media Baltics” jeb “AM Baltics”.

"AM Baltics" vadītāja Latvijā Baiba Zūzena norāda, ka "All Media Baltics" ir pilnībā apmierināts ar KP lēmumu, jo arī iestājas par vienlīdzīgiem un nediskriminējošiem nosacījumiem visiem tirgus dalībniekiem.

Pirms dažiem gadiem ASV investors iegādājās arī mobilo sakaru un interneta operatoru “Bite”. Atļauju mediju uzņēmmuu pārdošanai devusi arī Latvijas valdība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti