«Moody's» saglabā Latvijas kredītreitingu «A3» līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service, Inc." ("Moody's") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A3" līmenī, nosakot stabilu kredītreitinga nākotnes prognozi.

Pēc "Moody's" paustā, Latvijas kredītreitinga saglabāšanu ietekmējuši trīs galvenie faktori. Šie faktori ir Latvijas ekonomikas spēcīgā izaugsme ekonomikas ciklā, Latvijas valdības parāda zemais līmenis, kas turpina kristies, kā arī Latvijas mērenā jūtība pret ģeopolitiskiem riskiem.

"Stabilā prognoze atspoguļo "Moody's" gaidas, ka tiks saglabāta politika valsts ekonomikas elastības un fiskālā stipruma atbalstam, tostarp turpināsies valdības centieni samazināt riskus banku sektorā, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu. Tā arī balstīta pieņēmumā, ka ģeopolitiskie riski vidējā termiņā saglabāsies mēreni," paziņojumā norādīja kredītreitingu aģentūra.

"Moody's" atgādina, ka Latvijas ekonomikas izaugsme 2014.-2018.gadā bijusi vidēji 3,3%, kas atbilst citu valstu ar "A" reitingu mediānam sniegumam. Lai gan Latvijas ekonomika ir neliela un atvērta, tādēļ vairāk pakļauta ārējiem satricinājumiem, tā ir spējusi parādīt elastību un pielāgošanos.

Tomēr "Moody's" sagaida, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad un nākamgad palēnināsies, sasniedzot attiecīgi 3,2% un 2,8% pretstatā 4,8% pērn.

Aģentūra prognozē, ka par galveno dzinējspēku ekonomikas izaugsmē kļūs patēriņš, nevis vairs investīcijas, jo to pieaugums samazināsies saistībā ar Eiropas Savienības fondu stabilizāciju. Kā lielākos vidēja līdz ilgtermiņa izaicinājumus Latvijas ekonomikas izaugsmei "Moody's" nosaukusi straujo produktivitātes pieauguma saglabāšanu un darbspējīgā vecuma iedzīvotāju skaita samazinājumu.

Latvijas valsts parāda tendences pēdējos gados bijušas lejupejošas. Pērn valsts parāds sasniedza 35,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas bija nedaudz mazāk kā vidēji valstīs ar reitingu "A1"-"A3" līmenī, bet "Moody's" sagaida, ka šī tendence turpināsies un 2023. gadā valsts parāds sasniegs 32,5%. Latvijas valsts budžeta deficītu tuvāko gadu laikā "Moody's" prognozē 0,6-0,7% līmenī.

Kā atzīst "Moody's", negatīva iezīme Latvijas, tāpat kā abu pārējo Baltijas valstu, reitinga profilā ir mērenie ģeopolitiskie riski, ko rada saspīlējums ar Krieviju.

Kredītreitingu aģentūras vērtējumā Krievijas militāras intervences iespējamība ir niecīga, bet ģeopolitiskie riski var īstenoties citās formās, piemēram, kiberuzbrukumos vai Krievijas mēģinājumos sākt nemierus krievvalodīgo kopienā Latvijā.

"Moody's" reitinga paaugstināšanu Latvijai varētu veicināt negatīvu vidēja līdz ilgtermiņa spiedienu uz ekonomikas izaugsmes potenciālu mazināšanās, kas, kā lēš aģentūra, visticamāk, varētu notikt, īstenojot konkurenci veicinošas strukturālās ekonomikas reformas. Uz kredītreitingu pozitīva ietekme būtu arī tad, ja valsts parāda samazinājums būtu straujāks par iepriekš prognozēto, valsts nodokļu bāze paplašinātos un mazinātos ģeopolitiskie riski reģionā.

Savukārt, kā norādījusi "Moody's", negatīvi Latvijas kredītreitingu varētu ietekmēt būtisks valdības fiskālās pozīcijas pavājinājums, strukturāla valsts ekonomikas snieguma pasliktināšanās vai centienu ierobežot ar naudas atmazgāšanu saistītos riskus samazinājums. Tāpat negatīva ietekme būtu saspīlējuma ar Krieviju saasinājumam.

Latvijas obligāciju un noguldījumu vietējā valūtā un ilgtermiņa obligāciju un noguldījumu ārvalstu valūtā griesti saglabāti "Aaa" līmenī. Īstermiņa obligāciju un noguldījumu ārvalstu valūtā griesti saglabāti "P-1" līmenī.

Latvijas kredītreitingu "A3" līmenī "Moody's" noteica 2015.gada februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti