«Moody's»: Latvijas IKP šogad samazināsies par 7,3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 7,3%, bet nākamajā gadā ekonomika augs par 4,7%, norāda starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service, Inc." ("Moody's").

Pēc "Moody's" paustā, Latvijas kredītreitingu, kas noteikts A3 līmenī, balsta trīs galvenie faktori - elastīgā un salīdzinoši dažādotā Latvijas ekonomika, Latvijas valdības parāda mērenais līmenis un efektīva politikas veidošana.

Aģentūra prognozē, ka koronavīrusa pandēmija šogad izraisīs strauju Latvijas IKP kritumu - par 7,3%, kas radīs arī būtisku negatīvu ietekmi uz valsts finansiālo stāvokli.

Paredzams, ka budžeta deficīts šogad sasniegs 9,8% no IKP, bet valsts parādsaistību slogs pieaugs par 12,4 procentpunktiem, taču tas saglabāsies mērens un atbilstoši "A" līmeņa kredītreitingam.

"Moody's" lēš, ka Latvijas ekonomika pakāpenisku atlabšanu piedzīvos no šāgada otrās puses, bet nākamgad atgriezīsies pie izaugsmes 4,7% apmērā.

Lai arī naudas atmazgāšanas un korupcijas skandāli 2018.gadā radīja bažas par finanšu uzraudzības kvalitāti un integritāti, Latvijas valdība kopš tā laika uzrādījusi būtisku progresu šajās jomās, vēsta aģentūra.

"Moody's" skaidro, ka negatīva iezīme Latvijas reitinga profilā būtu nozīmīga valsts fiskālā stāvokļa pasliktināšanās, ekonomisko rādītāju strukturāla pasliktināšanās vai centienu pavājināšanās, lai mazinātu ar naudas atmazgāšanu saistītus riskus. Tāpat negatīva iezīme būtu nesaskaņu eskalācija ar Krieviju, kas ietekmētu Latvijas ekonomikas izaugsmi un fiskālo veiktspēju.

Latvijas kredītreitingu "A3" līmenī "Moody's" noteica 2015.gada februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti