Monitorings: Pārtikas cenu svārstības atbilst sezonalitātei un pasaules tendencēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Salīdzinot ar janvāra ceturtā cenu monitoringa datiem, vairākumam - 95,5 % - gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērojams 3,2 % gadījumu, savukārt 1,3 % gadījumu cena ir samazinājusies, liecina janvāra piektā cenu monitoringa rezultāti, informēja Ekonomikas ministrija.

Arī pēdējā janvāra nedēļā pārtikas preču cena lielākoties saglabājusies nemainīga. Konstatēti atsevišķi gadījumi, kad cena samazinājusies doktora desai un svaigām olām. Dārgāks atsevišķos gadījumos kļuvis piens un svaigs lasis. Sezonalitātes ietekmē dārgākas atsevišķos gadījumos kļuvušas vīnogas, banānu cena svārstījusies abos virzienos, bet lētāki kļuvuši apelsīni. Cenu kāpums novērots dārzeņiem - gurķiem, kāpostiem, sarkanajiem pipariem un kartupeļiem. Tomātu cena savukārt atsevišķos gadījumos samazinājusies.

Cenas nav mainījušās saimniecības precēm, personīgās aprūpes precēm, kā arī tabakas izstrādājumiem. Atsevišķos gadījumos dārgākas kļuvušas ziepes. Janvāra piektajā nedēļā arī pakalpojumu cenas lielākoties saglabājušās nemainīgas. Atsevišķi cenu svārstību gadījumi, kas varētu būt skaidrojami ar eiro cenu noapaļošanu, novēroti apavu remontam un autoremontam. Janvāra pēdējā nedēļā cenu svārstības nav vērotas ēdināšanas pakalpojumiem un skaistumkopšanas pakalpojumiem, kuru cenas bieži svārstījās janvāra pirmajās nedēļās.

Ekonomikas ministrijas  analīze rāda, ka pārtikas preču cenas svārstījušās atbilstoši sezonalitātei un pasaules pārtikas cenu tendencēm. Pakalpojumu cenas ir stabilizējušās, tomēr dažiem pakalpojumiem cenu svārstības joprojām tiek novērotas, kas izskaidrojams ar eiro ieviešanas procesu un cenu noapaļošanu. Savukārt pasaules naftas cenas 21.-28.janvārī praktiski ir saglabājušās iepriekšējās nedēļas līmenī, līdz ar to arī degvielas cenas Latvijā šajā periodā nemainījās.

Savukārt, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs informē, ka, veicot paralēlo cenu norādīšanas uzraudzību un analizējot monitoringa rezultātus, konstatētie pārkāpumi tiek operatīvi novērsti, piemēram, iepriekš konstatētā nepareizā cenu norādīšana Daugavpils apavu darbnīcās ir novērsta, un komersanti ir snieguši apliecinājumus pareizai cenu norādīšanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti