«Moneyval» nosaka arī Lietuvai pastiprinātu kontroles režīmu cīņā pret naudas atmazgāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam "Moneyval" noteikusi Lietuvai pastiprinātu kontroles režīmu.

Latvijai šādu režīmu "Moneyval" noteica augustā.

"Moneyval" piektdien publiskotā ziņojuma par Lietuvu kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Lietuva saņēmusi vidēju novērtējumu pēc visiem efektivitātes kritērijiem, izņemot starptautisko sadarbību, kurā efektivitāte atzīta par būtisku.

Efektivitāte par vidēju atzīta politikas un koordinācijas jomā, uzraudzībā, preventīvo pasākumu jomā, finanšu izlūkošanā, patiesā labuma guvēju noteikšanā, konfiskācijā, cīņā pret terorisma finansēšanu un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Ziņojumā norādīts, ka Lietuvas iestādēm jāuzlabo izpratne par naudas atmazgāšanu un cīņu pret terorisma finansēšanu.

Draudi saistībā ar naudas atmazgāšanu Lietuvai rada korupcija, ēnu ekonomika, organizētā noziedzība un plaši izplatītā skaidras naudas izmantošana, konstatē "Moneyval".

Ziņojumā teikts, ka Lietuvas iestādes apzinās šos draudus ir veikušas pasākumus saistībā ar vairākiem no tiem, panākot konkrētus rezultātus ēnu ekonomikas apkarošanā.

Tomēr nepieciešams novērst būtiskus trūkumus saistībā ar naudas atmazgāšanas izmeklēšanu vainīgo sodīšanu, kā arī uzlabot uzraudzību, lai atklātu naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas gadījumus, norāda "Moneyval", piebilstot, ka nav pazīmju, ka Lietuvā būtu pastiprināts terorisma finansēšanas risks.

Ziņojumā konstatēts, ka konfiscēto noziedzīgi iegūto aktīvu apmērs Lietuvā ir visai pieticīgs.

Tiesiskais ietvars starptautisko sankciju cīņai pret kodolieroču izplatīšanu un terorisma finansēšanu īstenošanai ir nepietiekams un šajā ziņā tiek nepietiekami aptverts privātais sektors, sacīts ziņojumā.

Ņemot vērā šo novērtējumu, "Moneyval" noteicis Lietuvai pastiprinātu kontroles režīmu un uzaicinājis Lietuvu ziņot par paveikto nākamā gada vidū.

KONTEKSTS:

Pagājušā gada augustā "Moneval" pastiprinātas kontroles statusu noteica Latvijai, kas saņēma zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. Par mazefektīvu Latvijas rīcība tika noteikta divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti