Moldova: Latvijas banku nozīme miljarda zādzībā bija ievērojama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdztekus Krievijas un Moldovas kompānijām un tur reģistrētiem banku kontiem, kā arī Lielbritānijā reģistrētiem uzņēmumiem, arī divas Latvijas bankas ir izmantotas apmēram viena miljarda ASV dolāru (ap 0,83 miljardiem eiro) zādzībā Moldovā. Turklāt Latvijas banku nozīme bija ievērojama. Tas teikts Moldovas Nacionālās bankas 21. decembrī klajā laistā jau otrajā ziņojumā par šo zādzību, raksta eng.lsm.lv.

Jau iepriekš lsm.lv vēstījis, ka atsevišķas Latvijas bankas, kas ir specializējušās nerezidentu klientu apkalpošanā, spēlējušas būtisku lomu šajā naudas atmazgāšanas gadījumā. Nule klajā laistajā, otrajā ziņojumā Moldovas Nacionālā banka sniedz detalizētāku informāciju.

Tomēr ziņojumā, kura izstrādē piedalījās arī ASV riska konsultāciju un korporatīvās izmeklēšanas firma “Kroll”, kā arī starptautiskā juridiskā firma “Steptoe&Johnson”, neviena no abām bankām nav nosaukta.

“Divas Latvijas bankas saņēma lielāko daļu ieņēmumu no iespējamiem krāpnieciskiem aizdevumiem,” norādīts ziņojumā. Proti, lielākā daļa līdzekļu tika pārskaitīti uz kontiem Latvijas bankās. Daļa līdzekļu bija izmantota, lai atmaksātu esošos aizdevumu atlikumus, kas tika nodoti caur Latvijas kontiem un tika nodoti atpakaļ uz Moldovu.

Eng.lsm.lv vēsta, ka krāpšanas apjoms un sarežģītība ir pārsteidzoša.

Ziņojumā gan norādīts, ka krāpšanā, iespējams, ir iesaistītas arī citas Latvijas bankas. Tiesa, to, kā arī citu valstu banku varbūtējā iesaiste ir bijusi mazāka nekā divām nekonkretizētajām, iepriekš minētajām Latvijas bankām.

Turklāt, kā teikts ziņojumā, papildus mehānismam, kas, visticamāk, bija izveidots tikai tāpēc, lai izkrāptu naudu Moldovā, līdzīgi naudas mazgāšanas mehānismi perifēriju līmenī bija izveidoti Moldovā, Igaunijā un vēl citās Latvijas bankās.

Oficiālo ziņojuma versiju ir iespējams izlasīt šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti