Rīta Panorāma

Intervija ar Ingu Vanagu

Rīta Panorāma

"Avangarda elektriskā balss"

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Ministrs: Valsts kopā ar «Marguerite» fondu varētu iegādāties nodalīto gāzes uzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Marguerite Fund", kas kļuvis par vienu no “Latvijas gāzes” akcionāriem, varētu būt viens no partneriem, ar kuru Latvija varētu iegādāties pārvades un uzglabāšanas uzņēmumu, kas līdz ar gāzes tirgus liberalizāciju tiks atdalīts no pašreizējajā monopoluzņēmuma.

To intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atklāja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”). "Marguerite Fund" gan varētu būt mazākuma akcionārs šajā uzņēmumā.

Par uzņēmuma sadalīšanu Ašeradens jau runājis ar “Latvijas gāzes” valdes priekšsēdētāju Aigaru Kalvīti. Tāpat šonedēļ ministrs šo jautājumu apspriedīs Briselē.

Viņš gan piebilda, ka gala lēmums šajā jautājumā vēl nav pieņemts.

Vēstīts, ka Saeimā 11.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja pēdējos mēnešos plaši diskutētos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kā konkurencei 2017.gadā tiks atvērts dabasgāzes tirgus un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums "Latvijas gāze".

Uzņēmums "Latvijas gāze" vērsās pie prezidenta ar lūgumu grozījumus neizsludināt, taču Raimonds Vējonis nolēma nesūtīt Enerģētikas likuma grozījumus otrreizējai caurlūkošanai Saeimā.

Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem "Latvijas gāzei" līdz 2017.gada aprīlim būs jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators. Savukārt nākamo deviņu mēnešu laikā - līdz 2017.gada beigām šis uzņēmums būs jāpārdod jau citiem īpašniekiem, kuri nav saistīti ar "Latvijas gāzes" esošajiem akcionāriem.

Valstij ir paredzētas pirmpirkuma tiesības uz vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora akcijām, dabasgāzes pārvades sistēmu vai jebkādu tās daļu un gāzes krātuvēm vai jebkādu to daļu. Ja valsts pirmpirkuma tiesības neizmantos, tad īpašumtiesības varēs pārdot citam, un darījums būs jāapstiprina valdībai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti