Labrīt

Aizsardzība no leģionāru slimības uz iedzīvotāju pašu un namu apsaimniekotāju pleciem

Labrīt

Nacionālā stadiona projekts turpina virzību, Daugavas stadionā plāno laukuma pārbūv

Ministrs: Jaunās ministrijas viens no īstermiņa uzdevumiem ir saistīts ar tarifu politiku

Ministrs: «Sadales tīkla» un AST tarifu pieaugums varētu būt uz pusi mazāks par piedāvāto kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Sadales tīkla" un "Augstsprieguma tīkla" (AST) tarifu pieaugums varētu būt uz pusi mazāks par piedāvāto tarifu kāpumu, intervijā Latvijas Radio sacīja jaunās valdības klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība").

Klimata un enerģētikas ministrijas īstermiņa aktuālie uzdevumi ir saistīti ar tarifu politiku enerģētikā. "Mūsu uzdevums šobrīd ir, pirmkārt, panākt [iesniegto tarifu kāpuma] samazinājumu. Un, otrkārt, grūtāks uzdevums – šo tarifa struktūru izkārtot tādā veidā, lai tā būt saprotama un lai mēs nekaitētu turpmākajiem mūsu mērķiem, kas saistīti ar atjaunojamo energoresursu apjoma daļas pieaugumu elektroenerģijas tirgū," sacīja Čudars.

Vienlaikus viņš atzina, ka "Sadales tīkla" un "Augstsprieguma tīkla" rosinātie tarifu kāpumi saistīti ar objektīviem apstākļiem – elektroenerģijas cenu kāpumu pasaulē.

"Šobrīd ir skaidrs, ka var tikt panākts kopējais samazinājums aptuveni par pusi salīdzinājumā ar iesniegto tarifa pieaugumu," sacīja ministrs.

Jautājums gan būs par tarifa kāpumu dažām lietotāju grupām. "Mēs saprotam, ka šeit ir daudz interešu – mājsaimniecības (..), industrija (..), atjaunojamās elektroenerģijas ražotāji, kuri tīklā nodod elektrību. Visām šīm kategorijām ir pieslēgumi tīkliem, un par šiem pieslēgumiem risinājumi jāmeklē. Un tad ir jautājums, kā pieslēguma maksu sadala šajās kategorijās.

Katra no šīm sabiedrības grupām, protams, apelē pie tā, ka mums ir nepieciešami izdevīgāki tarifi. Tad ir jautājums – uz kā rēķina?" sacīja Čudars.

Savukārt komentējot Eiropas Savienība noteiktos gāzes cenas griestus, Čudars pauda bažas par gāzes pieejamību. Tāpat tas neveicināšot sašķidrinātās dabasgāzes piegādes Eiropai, kas savukārt varot izraisīt deficītu.

To, ka šādi riski saistībā ar gāzes cenu griestiem var pastāvēt, apliecināja Latvijas elekroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis. Vienlaikus viņš norādīja, ka ES mehānisms ir ieviests pietiekami piesardzīgi, paredzot “drošības ventili”.

Gunārs Valdmanis par dabasgāzes cenu griestiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu. Savukārt "Sadales tīkla" jaunais tarifa projekts paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. Ja "Sadales tīkla" iesniegtais tarifu projekts stāsies spēkā, tad Latvijā mājsaimniecībām elektrības pieslēgumi varētu izmaksāt visdārgāk Baltijā, liecina "De facto" aprēķini.

Saules paneļu īpašnieki ir nemierā ar plānoto tarifu palielinājumu, kas krietni palielināšot izmaksas. Savukārt komercparki uzskata, ka šāds solis dažu gadu laikā pilnībā apstādinās ilgtermiņa investīcijas šajā nozarē.

Premjers licis vērtēt iespējas koriģēt elektrības un pārvades tarifu celšanas projektus. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādījusi, ka "Sadales tīkla" plāns par tarifa celšanu vidēji 75% apmērā ir jāmaina. Finanšu ministrija uzdevusi arī "Augstsprieguma tīklam" pārvērtēt savus elektrības pārvades tarifa projektus, kas paredz sadārdzinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti