Labrīt

No Afganistānas atbraucām citādāki. Pieredzētajā misijās dalās mūsu bruņoto spēku karavīri

Labrīt

Granulārā sintēze un binaurālā ierakstu tehnika jeb izstāde "Dzirdes pieraksti"

Dīkstāves pabalstu vietā Ekonomikas ministrija rosina samazināt PVN dažām nozarēm

Ministrs: Robs budžetā samazinātā PVN dēļ Covid-19 skartajām nozarēm būtu 90 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gadījumā, ja tiktu atbalstīts Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikums par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu līdz 9% pandēmijas skartajām nozarēm uz diviem gadiem, robs budžetā minētajā laika posmā būtu ap 90 miljoni eiro, par EM aprēķiniem intervijā Latvijas Radio stāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).  

Ministrs atzīmēja, ka arvien atsevišķās nozarēs nevar pilnvērtīgi strādāt, ir mainījušies arī cilvēku paradumi."Tik daudz cilvēku, kas agrāk izmantoja šos pakalpojumus, vienkārši šobrīd to nedara. Atraduši citus līdzekļus, teiksim, matus griež mājās sievas vīriem, sporto kaut kur ārtelpās vai atraduši citus risinājumus," klāstīja ministrs.

Viņš norādīja, ka tādēļ EM piedāvā daļēji cietušajām Covid-19 nozarēm pagarināt apgrozāmo līdzekļu atbalsta programmas darbību vēl par diviem mēnešiem. "Kā alternatīvu, kas varētu palīdzēt visām [Covid-19 skartajām] nozarēm, mēs piedāvājām samazināt PVN likmi no 21% līdz 9%. To dara arī mūsu apkārtējās kaimiņvalstis. Lietuva arī samazināja [PVN] uz laiku, lai palīdzētu tiem, kas grib strādāt un strādā. (..) Lai nezaudētu konkurētspēju un palīdzētu mūsu uzņēmumiem, arī mums tas ir jādara," pārliecināts ministrs.

Viņš norādīja, ka patlaban runa ir par samazinātā PVN ieviešanu viesu izmitināšanas, ēdināšanas un arī sporta pakalpojumu jomā. 

"Diskusiju laikā vēl kāda nozare varētu kvalificēties," teica Vitenbergs. Pēc viņa sacītā, PVN samazināšana šajās nozarēs budžetā radītu zaudējumus 90 miljonu eiro apmērā divu gadu laikā. "Bet mēs iegūtu ilgtermiņā, ka šie uzņēmumi varētu strādāt atklātāk, izietu no  ēnu ekonomikas. (..) Redzam arī, ka tas palīdzētu samazināt bezdarbu (..)."

KONTEKSTS:

EM piedāvā Covid-19 atbalstu turpināt maksāt atsevišķām nozarēm, uz kurām attiecas ierobežojumi. Dīkstāves pabalstus maksāt vairs nav plānots, taču piemaksas pie algām un grantus par apgrozījuma kritumu gan rosināts piešķirt līdz augusta beigām. Valsts budžetam tas izmaksātu 60 miljonus eiro.

Ministrija arī uzskata, ka Covid-19 pabalstus varētu aizstāt ar PVN samazināšanu līdz 9% skartajām nozarēm uz diviem gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti