Rīta Panorāma

Zināmi ZZ čempionāta pusfinālisti

Rīta Panorāma

Intervija ar Ojāru Rubeni un Juri Hiršu

Intervija ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro par OIK

Ministrs Nemiro: EM strādās, lai elektrības rēķinus samazinātu jau šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (“KPV LV”) apgalvo, ka pēc valdības lēmuma nevirzīt tālāk obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK atcelšanu Saeimas noteiktajā termiņā Ekonomikas ministrija (EM) strādā pie vairākiem scenārijiem, kuru galvenais mērķis ir samazināt elektrības rēķinus, un to var izdarīt šogad.

Valdība 26. martā nolēmusi nevirzīt risinājumus OIK atcelšanai no šā gada 31. marta. Šādu iespēju šā gada janvāra pirmajā pusē Saeima uzdeva vērtēt par jomu atbildīgajai Ekonomikas ministrijai. Tā secinājusi – strauja OIK likvidēšana negatīvi ietekmēs gan Latvijas tautsaimniecību, gan iedzīvotāju maciņus.

OIK likvidēšana priekšvēlēšanu laikā bija viens no partijas "KPV LV" skaļākajiem solījumiem. Partijas pārstāvis, ministrs Nemiro pēc valdības sēdes skaidroja, ka ar šo jautājumu nevajag steigties, jo strauja OIK likvidēšana atstās negatīvas sekas gan tautsaimniecībā, gan iedzīvotāju maciņos - cenas kāps elektrībai un siltumam.  

Tomēr trešdien LTV raidījumā “Rīta panorāma” Nemiro uzsvēra, ka “KPV LV” mērķis bija pievērst uzmanību OIK un lielajiem elektrības rēķiniem un risināt šo problēmu, ar ko ministrija tagad arī nodarbosies.

“Mēs gribam sakārtot sistēmu, lai mums būtu gan zaļā enerģija, gan enerģētiskā drošība, gan mazāki elektrības rēķini,” sacīja Nemiro.

Ministrs norādīja, ka elektrības rēķinu samazināšanā nav tikai OIK jautājums, bet arī sadales tarifu jautājums, un par to tiek domāts.

Ministrijai doti divi mēneši, lai izstrādātu vīziju, kā samazināt elektrības rēķinus, taču Nemiro sacīja, ka vēlas šo vīziju sagatavot ātrāk, jo “mēs negribam gaidīt”. Pēc tam šo vīziju prezentēs valdībā, un, ja Ministru kabinets atzīs to par labu esam, EM izstrādās jau konkrētus normatīvos aktus izmaiņu ieviešanai.

Normatīvo aktu sagatavošana prasa laiku, iespējams, kādus sešus mēnešus, taču “šajā gadā iekļaujamies”, sacīja Nemiro, piebilstot, ka tas gan būšot atkarīgs no valdības atbalsta.  

Ministrs arī norādīja, ka pašlaik caur OIK cilvēki, kas maksā par elektrību, būtībā piemaksā par siltumu citās pilsētās, un, strādājot pie izmaiņām, varētu iegūt taisnīgākus rēķinus tiem, kas neizmanto šo siltumu, “tā ir vīzija, uz kuru virzāmies”.  

Viņš arī uzsvēra, ka izmaiņu mērķis būs rēķinu samazināšana, nevis OIK pārsaukšana par kādu sertifikātu vai zaļo vaučeru.  

KONTEKSTS:

Janvāra pirmajā pusē, kad vēl nebija izveidota jaunā valdība, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kam nākamajā valdībā bija paredzēts opozicionāru liktenis, Saeimā virzīja aicinājumu EM steidzami izstrādāt normatīvos aktus, lai valsts atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem atceltu jau no šā gada 31. marta. Uzdevumu par jomu atbildīgajai ministrijai Saeimas sēdē atbalstīja 86 deputāti.

Pieprasījums virzīts ar mērķi samazināt elektroenerģijas izmaksas Latvijas iedzīvotājiem, ņemot vērā 13. Saeimā iekļuvušo jauno politisko spēku – Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "KPV LV" un "Attīstībai/Par!" – vēlētājiem dotos solījumus.

Taču EM secināja, ka steidzīga OIK atcelšana rada vairākus riskus - gan OIK saņēmēju prasības tiesā par miljardu eiro, gan dārgāku elektrību, kuru nāktos importēt, jo vairākas elektrostacijas bez atbalsta tiktu slēgtas, gan siltuma tarifu pieaugumu, jo daudzviet siltumu ražo atbalstu saņēmēji – koģenerācijas stacijas. Valdība nolēma nevirzīt tālāk ieceri atcelt OIK līdz 31. martam, un EM strādās pie alternatīvām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti