Krustpunktā

Rīgas domē gaidāmas pārmaiņas: diskutē jaunie vicemēri un opozīcijas pārstāvji

Krustpunktā

Krustpunktā žurnālisti komentē nedēļas notikumus

Krustpunktā - ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro

Ministrs Nemiro: Elektrības sadales tarifu noteikti var samazināt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielo daļu no elektrības rēķina mājsaimniecībām veido elektrības sadales izmaksas, un šo daļu rēķinā noteikti var samazināt, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (“KPV LV”).

Viņš atzina, ka mājsaimniecību rēķinos sadales izmaksu īpatsvars ir aptuveni 40% un to var samazināt. Viņš gan atturējās prognozēt, cik liels procentuāli varētu būt šis tarifu samazinājums.

“Bet redzam, ka samazinājums varētu būt noteikti”, un iespējas to panākt izpētīs darba grupa, kurā būs Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, “Sadales tīklu”, “Latvenergo”, “Augstsprieguma tīkla” pārstāvji. 

Ministrs skaidroja, ka elektrības sadalei un pārvadei noteikti ir savas izmaksas, elektroenerģijas līnijas ir pa visu valsti, bieži vien elektrības līnijas iet 10 – 15 kilometrus uz trīs mājām, kur deg divas spuldzītes. Taču šīs līnijas jāuztur, tas viss maksā, norādīja Nemiro.

Viņš sacīja, ka drošību nevarēs mazināt, bet var mazināt administratīvās izmaksas, kuras, iespējams, bijušas augstas, uz ko norādīja arī Valsts kontrole.

Nemiro arī pastāstīja, ka nākotnē plānots ļaut cilvēkiem, kuri, piemēram, uz savu māju jumtiem uzstādījuši saules baterijas, brīdī, kad viņi patērē elektrību no kopējā tīkla, nemaksāt “obligātā iepirkuma komponentes” (OIK) maksājumu, jo viņi paši ir zaļās enerģijas ražotāji un nodod šo enerģiju tīklā.  

Nemiro arī kārtējo reizi atzina, ka OIK nevarēs palikt tādā veidā, kā tas ir šobrīd, bet pie tā atcelšanas vēl jāstrādā, to nevar izdarīt strauji un brutāli.  

KONTEKSTS:

Janvāra pirmajā pusē, kad vēl nebija izveidota jaunā valdība, ZZS, kam nākamajā valdībā bija paredzēts opozicionāru liktenis, Saeimā virzīja aicinājumu Ekonomikas ministrijai (EM) steidzami izstrādāt normatīvos aktus, lai valsts atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem atceltu jau no šā gada 31. marta. Uzdevumu par jomu atbildīgajai ministrijai Saeimas sēdē atbalstīja 86 deputāti.

Taču EM secināja, ka steidzīga OIK atcelšana rada vairākus riskus - gan OIK saņēmēju prasības tiesā par miljardu eiro, gan dārgāku elektrību, kuru nāktos importēt, jo vairākas elektrostacijas bez atbalsta tiktu slēgtas, gan siltuma tarifu pieaugumu, jo daudzviet siltumu ražo atbalstu saņēmēji – koģenerācijas stacijas. Valdība nolēma nevirzīt tālāk ieceri atcelt OIK līdz 31. martam, un EM strādās pie alternatīvām.

Nemiro gan apgalvoja, ka pēc valdības lēmuma nevirzīt tālāk obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK atcelšanu Saeimas noteiktajā termiņā Ekonomikas ministrija (EM) strādā pie vairākiem scenārijiem, kuru galvenais mērķis ir samazināt elektrības rēķinus, un to var izdarīt šogad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti