Rīta Panorāma

Laika apstākļi šajā nedēļā

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar LTV žurnālistu Gintu Amoliņu

Intervija ar zemkopības ministru (NA) Kasparu Gerhardu

Ministrs: Latvijas saimniecībās nodrošinājums ar minerālmēsliem šim gadam – no 70% līdz 90%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas saimniecībās nodrošinājums ar minerālmēsliem šim gadam svārstās no 70% līdz 90%, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

Viņš stāstīja, ka Latvijā pieteikušies daudz minerālmēslu piegādātāju. Tas ir nozīmīgi, ņemot vērā sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, no kurienes Latvija importēja daudz minerālmēslu. Gerhards tomēr atzina, ka, lai gan piegādātāji ir pieejami, problēma ir augstā minerālmēslu cena. Tādējādi lauksaimniecībā jāmeklē līdzsvars, cik minerālmēslu lietot, lai tam būtu ekonomiskais efekts – proti, lai izaudzēto būtu iespējams pārdot par patērētājiem pieejamām cenām.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis intervijā Latvijas Radio stāstīja, ka, samazinot minerālmēslu lietošanu par 10% līdz 20%, ražība būtiski nesamazināsies. Viņš norādīja, ka augi trūkstošo paņems no augsnes. Balodis pieļāva, ka, iespējams, nedaudz cietīs kvalitāte.

Tāpat arī īpašs uzsvars atbalstā tiek likts uz bioloģisko lauksaimniecību, augsnes uzlabošanu un tamlīdzīgi.

Ministrs arī apliecināja, ka Latvijā krīzes situācijā pārtikas pietiek vismaz diviem mēnešiem, jo mūsu valstī ir attīstīta pārtikas rūpniecība. Politiķis gan akcentēja, ka problēma varētu būt lopbarības sagāde. Ņemot vērā augsto cenu graudiem, uzņēmēji varētu būt ieinteresēti tos pārdot uz ārvalstīm, tādējādi Latvijā varētu pietrūkt, ar ko barot mājputnus. Tādēļ Gerhards uzskata, ka jāpievērš uzmanība kāda atbalsta mehānisma izstrādei, lai būtu graudu rezerves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti