Ministrs: Latvija varētu kļūt par nozīmīgu transporta un loģistikas platformu Uzbekistānai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijai ir pamats kļūt par nozīmīgu transportu un loģistikas platformu Uzbekistānas preču piegādei uz Ziemeļeiropas valstīm - tā pēc vizītes Uzbekistānā atklājis Latvijas satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Kravu piesaiste no Uzbekistānas arī ir viens no iespējamajiem veidiem, kā samazināt Latvijas tranzīta nozares izteikto atkarību no Krievijas pārvadājumiem.

Latvijai izdevies izveidot un  nostiprināt sadarbību ar Uzbekistānu relatīvi īsā laikā - šobrīd panāktās vienošanās ir rezultāts abu valstu amatpersonu sarunām, kuras risinājās vēl pērn. Satiksmes ministra padomnieks Kaspars Briškens uzsver, ka starp svarīgākajām Latvijas un Uzbekistānas sadarbības jomām ir dzelzceļa pārvadājumi, kā arī Afganistānas kravu apkalpošana. Viņaprāt, tas ir arī izdevīgi Uzbekistānai, attīstot loģistikas platformu Skandināvijas tirgus apgūšanai.

Tāpat abu valstu sadarbības ieceres ir saistītas arī ar autopārvadājumiem un aviācijas transportu.

„Trešais lielais bloks ir autopārvadājumu jomā. Mēs jau vairākkārt esam ar uzbeku pusi par to runājuši un diskutējuši par nosacījumiem. Ceturtais punkts, kas skatāms kontekstā, ir aviopārvadājumi – projektā sadarbojas abu pušu nacionālie pārvadātāji, ir jau pietiekami rezultatīvas sarunas projekta paplašināšanā,” norāda ministrijas pārstāvis.

Faktu, ka Latvijas tranzīta nozarei ar šādu sadarbību saistītā diversifikācija ir nozīmīga, apstiprina arī kompānija „Latvijas dzelzceļš”.

„Mēs uz to raugāmies pozitīvi. Vairāk nekā 75% kravu apjoma pašlaik ir no Krievijas, tas satur zināmus riskus, tāpēc meklējam iespēju piesaistīt kravas no Āzijas reģiona, šobrīd skatāmies arī uz Ķīnu un Kazahstānu,” komentē uzņēmuma pārstāvis Māris Ozols.

Satiksmes ministra viesošanās Centrālāzijas valstī notika Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālās vizītes Uzbekistānā laikā, un šī ir jau otrā ministra viesošanās Uzbekistānā kopš pērnā gada novembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti