Rīta Panorāma

Francijā mīkstina Covid-19 ierobežojumus

Rīta Panorāma

Riodežaneiro durvis ver sambas skolas

Intervija ar labklājības ministru Gati Eglīti

Ministrs: jautājums par 2. pensiju līmeni nav izdiskutēts; iespējams, atceļot tā obligātumu, var mazināt darbaspēka izmaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija) pauda, ka jautājums par 2. pensiju līmeņa pārdalīšanu par labu tagadējām pensijām vēl nav izdiskutēts koalīcijā un lēmums nav pieņemts, taču vēl viens no virzieniem varētu būt mazināt šo iemaksu obligātumu, tādā veidā mazinot darbaspēka izmaksas un sociālās iemaksas.

Intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" ministrs norādīja, ka viņa sacītais attiecībā pret 2. pensiju līmeņa iemaksu mazināšanu par labu 1. līmenim tika izrauts no konteksta un neviens lēmums vēl nav pieņemts.

Tāpat par to vēl nav notikušas diskusijas koalīcijā – tās gaidāmas līdz ar sarunām par 2022. gada budžetu, kas sāksies augustā, un kuras ministrs prognozēja kā smagas.

Vienlaikus Eglītis pauda, ka Labklājības ministrijas (LM) eksperti skatās, kā ir darījusi Igaunija, lai piedāvātu iespējamos virzienus šajā jautājumā.

Kā vienu no virzieniem ministrs arī minēja obligātuma elementa mazināšanu attiecībā uz 2. pensiju līmeņa iemaksām, kas pašlaik ir seši procenti.

"Iespējams, šo efektu varētu izmantot, lai mazinātu darbaspēka izmaksas un sociālās iemaksas," pauda ministrs.

Viņš arī uzsvēra, ka līdz šim uzkrātais pensiju kapitāls 5,5 miljardu eiro apmērā esot pilnīgā drošībā un ar šo naudu "nekas nevar notikt", jo nekad nav bijis runu, ka varētu veikt pārdales jau no uzkrātā.

Kas ir 1. un 2. pensiju līmenis?

Pensiju 1. līmenis nodrošina pensiju un pabalstu izmaksu esošajiem pensionāriem – sociālās apdrošināšanas iemaksas izmanto, lai izmaksātu vecuma pensijas esošajiem pensionāriem. Savukārt sociālās iemaksas pensiju 2. līmenī obligātas visiem pēc 1971. gada dzimušajiem, veidojot savu pensiju nākotnē.

Kopš 2016. gada obligātā iemaksa šajā fondā ir 6% no bruto algas. Šīs iemaksas ar viņu izvēlētā līdzekļu pārvaldītāja starpniecību iegulda finanšu tirgū un uzkrāj konkrētā cilvēka pensijai.

Reirs: 2. pensiju līmeni nevar tā vienkārši pārlikt

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība"), kurš pats kādreiz bijis labklājības ministrs, uzskata, ka ir iespējama diskusija par obligātās likmes mazināšanu iemaksām pensiju 2. līmenī.

"Es varu pateikt, ka otrajā pensiju līmenī katrs cents ir ar vārdu, uzvārdu un personas kodu. To nevar tā vienkārši pārlikt. Katram pirmā pensijas līmeņa saņēmējam bijušas iemaksas, veidots virtuālais uzkrājums. Vienīgais veids, kā, piemēram, izdarīja Igaunijā: samazināja šos maksājumus otrajā pensiju līmenī, tādējādi mazinot slogu uzņēmējiem. Nevis kaut kur pārliek, bet nosaka mazākas sociālās iemaksas," otrdien Latvijas Radio klāstīja Reirs.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti