Rīta Panorāma

"Covid-19" ietekmē sporta pasauli. Intervija ar Edgaru Pukinsku

Rīta Panorāma

Suņa skološanas ābece: dod ķepu

Latvija "COVID-19" krīzes laikā. Intervija ar finanšu ministru Jāni Reiru.

Ministrs: «Dīkstāves reglamentā» maksājumi - 70% no algas; būs arī griesti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ārkārtējās situācijas laikā ieviešot “dīkstāves reglamentu”, plāno noteikt tā griestus, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”).

“Dīkstāves reglaments”

Dīkstāves reglamentā” darbiniekiem plāno izmaksāt 70% no atalgojuma. Tam gan plāno noteikt maksimālo limitu, kas būtu vai nu 700 eiro vai minimālās algas apmērā.

Uzņēmējiem par šo summu tiktu uzskaitīti darbaspēka nodokļi, ko ļautu nomaksāt trīs gadu laikā.

“Tātad darbinieks necieš dīkstāves laikā. Un tad šī atmaksa ir,” sacīja Reirs. Par ieceri vēl jālemj valdībai.

“Dīkstāves reglaments” varētu būt aktuāls arī aviopārvadātājiem. Reirs norādīja, ka pašlaik valsts atbalsts aviācijai nav iespējams. Bet Eiropas Komisija izstrādā kopējās vadlīnijas, kā atbalstīt šo nozari, jo pašreizējā situācija skar visas aviokompānijas, un daudzas pārtraukušas savus lidojumu.

Slimības lapas

Tāpat valsts iesaistīsies darbnespējas jeb slimības lapu apmaksā – gan saslimušajiem, gan ārsta noteiktajā karantīnā esošajiem. Līdz ar to slimības lapu pirmās 10 dienas būtu uz valsts,  nevis uzņēmēju pleciem. Tas tiktu apmaksāts no valsts sociālā budžeta.

“Gribu pateikt, ka sociālais budžets ir ļoti labā stāvoklī – vairāk nekā viens miljards pārpalikumā. (..)

Pirmo desmit dienu slimības lapu apmaksa no valsts lielu robu neiecirtīs,” piebilda Reirs.

Taujāts par slimības lapu finansiālo ietekmi uz budžetu, ministrs atklāja, ka ir samazinājies darbnespējas lapu skaits saistībā ar citām slimībām.

KONTEKSTS:

13. martā visā Latvijā spēkā stājušies ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības ''Covid-19'' izplatību un būs spēkā līdz 14. aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos. Tāpat Latvija nolēmusi arī uz laiku pārtraukt starptautisko pasažieru pārvadājumus caur lidostu un ostu robežšķērsošanas vietām, kā arī aizliegt visus organizētos pasākumus.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka "Covid-19" izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un pirmās no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Tāpēc Latvijā plānots valsts atbalsts uzņēmējiem un darba ņēmējiem, kurus ietekmē ārkārtējā situācija. Starp plānotajiem palīdzības mehānismiem ir kreditēšana, atliktie nodokļu maksājumi, arī valsts apmaksātas slimības lapas un dīkstāves reglaments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti