Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Māru Kolbergu par EK starptautisko programmu "Eiropas solidaritātes korpuss"

Rīta Panorāma

Atvērs Nacionālās enciklopēdijas sējumu "Latvija"

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu par OIK

Ministrs: Atsakoties no OIK, jāatrod veids TEC-2 darba turpināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Strādājot pie elektroenerģijas obligātās iepirkumu komponentes (OIK) atcelšanas, jādomā par to, kā nodrošināt darba turpināšanu Rīgas otrajā termoelektrocentrālē (TEC-2), kas pašlaik ir iekļauta atbalsta sistēmā, intervijā LTV sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas iecerēm trīs gadu laikā vēlas pilnībā attiekties no atbalsta fosilai enerģijai, kas iestrādāts pašreizējā OIK sistēma. Taču atbalstu saņem arī TEC-2, kas darbojas ar gāzi.

“Tas ir smagākais jautājums. Jā, TEC-2 tiek atbalstīts ar gāzi. Tajā pašā laikā TEC-2 ir milzīga nozīme mūsu enerģētikas sistēma tādā nozīmē, ka mēs saņemam enerģiju no “Nord Pool” tīkla, un tajā brīdī, kad ir strāvas deficīts, mēs ieslēdzam TEC-2 stacijas,” skaidroja Ašeradens.

Tādējādi Latvijas tautsaimniecībā ik gadu tiekot ietaupīti 90-120 miljoni eiro, jo TEC-2 strādā kā cenu balansējošs mehānisms. “Mēģinām atrast labāko veidu, kā iecenot to sistēmu šobrīd,” sacīja ministrs.

Viņš atzina, ka TEC-2 no sistēmas izslēgt pašlaik nevar. “Tas turpinās strādāt, un pašlaik mēģinām atrast labāko veidu, lai tas turpinātu strādāt,” sacīja Ašeradens.

KONTEKSTS:

Augusta sākumā speciāli izveidota darba grupa nāca klajā ar plānu OIK atcelšanai. Iecerēts atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli, OIK jaudas maksājumu iekļaut pārvades tarifā un dažādos veidos ierobežot OIK saņēmēju peļņu, tādā veidā samazinot obligātā iepirkuma apjomu. Savukārt pēc trim gadiem OIK aizstātu “zaļie sertifikāti”.

Tomēr pret visām darba grupas iecerēm izskanēja virkne iebildumu, un premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) paziņoja, ka no OIK reformu plāna izņems priekšlikumu par "zaļajiem sertifikātiem". Tomēr vēl septembrī Ekonomikas ministrija plānoja atkārtoti valdībai piedāvāt OIK maksājumu aizstāt ar "zaļajiem sertifikātiem", ziņoja aģentūra LETA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti