Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Juriju Perevoščikovu

Rīta Panorāma

Radošās domāšanas process - LMA 100 izstādē "Academia"

Intervija ar Nauri Puntuli

Ministrs: Ar algu pieaugumu kultūras nozarē strādājošajiem vien nodrošinās «sanitāro minimumu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kultūras nozarē strādājošo vidējais atalgojums pieaugs no pašreizējiem 780 eiro līdz 910 eiro nākamgad, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība). Viņš vienlaikus uzvēra, ka ar nākamgad plānoto atalgojuma pieaugumu kultūras nozarē strādājošajiem tiks nodrošināts "sanitārais minimums" un tikai tiks nodzēsts ugunsgrēks nozarē.

Runājot par Kultūras ministrijai nākamā gada budžetā paredzētajiem papildu 13 miljoniem eiro, ministrs sacīja, ka no šīs summas 8,3 miljoni eiro paredzēti tieši atalgojuma celšanai. Tas ļaus vidējo atalgojumu nozarē paaugstināt no pašreizējiem 780 eiro līdz  910 eiro jeb par aptuveni 16%.

Ministrs norādīja, ka atalgojums pieaugs vairāk nekā 4000 kultūras nozarē strādājošo. "Vislielāko atbalstu jutīs mazāk atalgotie," teica Puntulis, gan norādot, ka atalgojumam paredzētā finansējuma sadale ir iestāžu un kapitālsabiedrību vadības ziņā.

Puntulis skaidroja, ka ar nākamgad plānoto atalgojuma pieaugumu nozarē strādājošajiem vien tiks nodrošināts "sanitārais minimums". "Pirmkārt, tas varētu mainīt to, ka mēs novērstu šīs situācijas varbūt bieži vien katastrofālās sekas ar kadru mainību (..)," sacīja ministrs, norādot - lai kultūras nozarē sasniegtu vidējo atalgojumu, kāds ir sabiedriskajā sektorā valstī, būtu vajadzīgi algā 1036 eiro.

"Es arī nākamā gada budžetā turpināšanu cīnīties par atalgojumu, kas varētu kaut ko mainīt, kas nebūtu tikai tāda sanitārā minimuma nodrošināšana jeb ugunsgrēka nodzēšana, kā tas ir šajā gadījumā," teica politiķis.

Savukārt uz jautājumu, vai sabiedriskajiem medijiem nākamgad paredzēts pietiekams papildu finansējums, ministrs atbildēja, ka saskaņā ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sniegto informāciju finansējums esot pietiekams, lai nākamgad uzsāktu sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus. Tiesa, turpmākajos gados tam būs nepieciešamas lielākas summas.

Pēc ministra teiktā, nākamā lieta sabiedrisko mediju stiprināšanai – būtu jāparedz, ka sabiedriskajiem medijiem tiek atvēlēts noteikts finansējums no valsts iekšzemes kopprodukta. "Es domāju, ka mēs esam uz laba ceļa, ņemot vērā, ka šobrīd notiek darbs pie jaunā likuma izstrādes (..)," sacīja Puntulis. 

KONTEKSTS:

Valdība septembra vidū lēma ministriju un neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem 2020. gada budžetā papildus pārdalīt 173,9 miljonus eiro, no kuriem 91,12 miljoni eiro pārdalīti ministriju prioritātēm, starpnozaru prioritārajiem pasākumiem papildus pārdalīti 72,4 miljoni eiro, bet 10,44 miljoni eiro pārdalīti neatkarīgo iestāžu prioritātēm. Tostarp sabiedriskajiem medijiem 2020. gada budžetā plānots piešķirt 5,9 miljoni eiro. 

Gala lēmumu par valsts budžetu pieņems Saeima.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti