Ministrija un regulators pieļauj gāzes sadales tarifu kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dabas gāzes cenai Latvijā pēc nākamgad gaidāmās tirgus atvēršanas jāsamazinās, tomēr sarukušā patēriņa dēļ kopējā rēķinā, iespējams, varētu augt sadales izmaksas. Tā, iepazīstinot ar gaidāmā gāzes tirgus atvēršanas gaitu, informēja Ekonomikas ministrijā.

Pašlaik patērētāji Latvijā slēgtā tirgus dēļ par gāzi maksā vienu no augstākajām cenām Eiropā – 16,6 eiro par megavatstundu. Bet tādās valstīs kā Polija, Vācija, Nīderlande un Dānija tā svārstās no 12 līdz 14 eiro par megavatstundu.

Ekonomikas ministrijā sola, ka līdz ar nākamgad gaidāmo gāzes tirgus atvēršanu cena kurināmajam saruks arī Latvijā. “Lietotāji saņems piedāvājumus no vairākām kompānijām. Igaunijā ir vairāki piedāvājumi. Latvijā noteikti būs divi, ilgtermiņā vairāk. Ilgtermiņā cenām vajadzētu samazināties,” norāda ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

Atverot tirgu, mājsaimniecības gāzes piegādātāju varēs izvēlēties – saņemt gāzi no cita piegādātāja vai esošā par pašreizējo, regulēto tarifu. “Latvijas gāze” tās mājsaimniecības, kuras nebūs izvēlējušās citu tirgotāju, apkalpos līdz 2019.gadam. Pēcāk to aizstās lielākais gāzes tirgotājs.

Šobrīd līdz ar “Latvijas gāzi” kurināmo mājsaimniecībām gatavojas piegādāt igauņu “Enefit”. Gāzes tirdzniecību apsver arī “Latvenergo” un citas kompānijas.

Savs tirgotājs gan obligāti būs jāizvēlas uzņēmumiem. Ja jauns līgums līdz 1.maijam nebūs parakstīts, gāzes piegādes tiks turpinātas, tomēr tās būs par 20% dārgākas.

Pagaidām gan neskaidrība valda par gāzes uzglabāšanas un sadales tarifiem. Netiek izslēgts to pieaugums.

“Attiecībā par sistēmas pakalpojumiem daļēji var pieaugt tirgus cena, jo samazinājies patēriņš. Tomēr  tas nav saistīts ar tirgus atvēršanu. Tas saistīts ar to, ka dabasgāzes cenas bijušas augstas un samazinājies dabasgāzes patēriņš. Līdz ar to, ja tirgus netiktu atvērts, tas neliegtu esošajiem piegādātājiem nākt pie regulatora un lūgt pārskatīt tarifus šī iemesla dēļ,” skaidro Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Kā pēc tirgus atvēršanas varētu mainīties kopējie patērētāju maksājumi par gāzi, amatpersonas pagaidām klusē.

Regulators sācis darbu pie sadales un uzglabāšanas tarifu noteikšanas metodiku izstrādes. Šo darbu plānots pabeigt nākamā gada martā.

Ziņots, ka gāzes tirgus Latvijā tiks atvērts no nākamā gada 3.aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti