Panorāma

Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu vadītāji spriež par drošību

Panorāma

Drošības spilvens pirmspensijas pedagogiem

Prognozē ietekmi uz gāzes tarifiem

Ministrija un regulators par maldinošām sauc «Latvijas gāzes» aplēses par gāzes cenu kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Brīvais gāzes tirgus, iespējams, nenozīmēs lētākus tarifus patērētājiem – tā, komentējot sākto monopoluzņēmuma “Latvijas gāze” sadales procesu, brīdina uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Savickis. Ekonomikas ministrija un Sabiedrisko pakalpojumu regulators gan norāda – šādi apgalvojumi ir maldināšana un saistāmi ar atsevišķiem līdzšinējā monopolista akcionāru centieniem aizstāvēt savas intereses.

Pildot šā gada sākumā pieņemtos enerģētikas likuma grozījumus par gāzes tirgus atvēršanu, monopoluzņēmums “Latvijas gāze” sācis iekšējo sadali, atsevišķā uzņēmumā nošķirot Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālos pārvades tīklus. Pret šo prasību asi iebilda viens no ietekmīgākajiem akcionāriem – Krievijas koncerns “Gazprom”, kurš Inčukalnā glabāja gāzi arī savas valsts vajadzībām. Šogad šie apjomi ievērojami sarukuši, mazāki kļuvuši arī ieņēmumi par pakalpojumiem.

Uzņēmuma “Latvijas gāze” padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Savickis uzsver –

ja līdz ar gāzes patēriņa kritumu pašmājās samazināsies arī ārvalstīm domāto pakalpojumu īpatsvars, Inčukalna un pārvades tīklu uzturēšana var kļūt krietni dārgāka, kas varētu ietekmēt tarifus. 

“Krievi glabāja līdz 788-800 miljonus kubikmetru gāzes. Viņi pumpēja atpakaļ, un tad mēs saņemtu kādus 30-40 miljonus dolāru par to. Tā ir viena summa. Man ir jāpiebilst arī par Igauniju. Igaunija arī glabāja 150 līdz 200 miljonu kubikmetru gāzes, un uz nākamo gadu viņi neko neglabā, jo viņiem ir sarunāts, ka krievi pumpēs pa taisno. [..] Ja izdevumi paliek tie paši, patērētājiem un regulatoram būs jādomā, kā kompensēt izmaksas,” norāda Savickis.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) gan uzskata, ka šie apgalvojumi nav patiesi: “Es kā ekonomikas ministrs neredzu pamatu šiem apgalvojumiem. Es drīzāk redzu, ka Savicka kungs ir atraktīvs procesa dalībnieks, kurš... nezinu, kādus labumus sev mēģina izsist.”

Sabiedrisko pakalpojumu regulators (SPRK) kopā ar Ekonomikas ministriju jau sākuši darbu pie tarifu plāna, kas noteiks maksu par uzglabāšanu un pārvadi.

Regulatora vadītājs gan piekrīt – ja gāzes patēriņš būs mazs, tas var būt pamats tarifu pārskatīšanai.

Pieticīgi prasībās pret peļņu gan nav arī līdzšinējie Inčukalna krātuves un pārvades tīklu saimnieki.  “Ja mēs skatāmies uz līdzšinējiem tarifiem, tad 2008.gadā bija noteikta samērā augsta kapitāla atdeve -  8% apmērā. Šobrīd regulators strādā pie jaunas tarifu metodikas, un var prognozēt, ka peļņas procents būs zemāks,” saka SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Jau šobrīd ir skaidrs, ka pēc “Latvijas gāzes” sadales esošajiem akcionāriem jaunā infrastruktūras uzņēmuma akcijas būs jāpārdod ar gāzes ieguvi nesaistītiem pircējiem. Regulatorā norāda - neatkarīgi no tā, kurš iegādāsies šī uzņēmuma akcijas, jaunajiem Inčukalna krātuves un tīklu īpašniekiem peļņa būs jāgūst tiešā veidā no infrastruktūras izmantošanas, nevis gāzes tirdzniecības. Tādējādi gaidāms, ka krātuve un tīkli tiks izmantota krietni intensīvāk.

Par valsts iesaisti nodalītajā infrastruktūras uzņēmumā jau šonedēļ lems valdība. 

Jau ziņots, ka Saeimā šā gada 11.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja plaši diskutētos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kāda konkurencei atvērs dabasgāzes tirgu un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums AS "Latvijas gāze".

Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem "Latvijas gāzei" līdz 2017.gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators. Savukārt nākamo deviņu mēnešu laikā - līdz 2017.gada beigām šis uzņēmums būs jāpārdod jau citiem īpašniekiem, kuri nav saistīti ar "Latvijas gāzes" esošajiem akcionāriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti