Ministrija: Slimnīcām jāizmaksā mediķu nesaņemtais algas pieaugums par janvāri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pērn valdība vienojās līdz ar janvāri celt veselības aprūpē strādājošo atalgojumu par 20%. Februāra sākumā atsevišķās darba vietās veselības aprūpes jomā strādājošie patiešām izjuta atalgojuma pieaugumu. Tomēr ne visi. Veselības ministrijā uzsver, ka pieaugumu nesaņēmušos darbiniekus gaida algu pārrēķins.

ĪSUMĀ:

  • Līdz ar janvāri veselības aprūpē strādājošo algas palielinātas par 20%.
  • Taču ne visi mediķi šo pieaugumu jau ir saņēmuši.
  • Ministrija uzsver, ka algas ir jāpārrēķina un pieaugums jāizmaksā februārī vai martā.
  • Tāpat daļa mediķu algas pieaugumu uzskata par nepietiekamu.

Solīto algas pieaugumu nav saņēmuši visi veselības aprūpes speciālisti
00:00 / 05:16
Lejuplādēt

Februāra sākums veselības nozarē strādājošajiem bijis gaidīts laiks. Tad ārstu, māsu un citu veselības aprūpē strādājošo algām bankas kontos bija jāienāk lielākā apmērā, nekā ierasts. Tomēr ne visās darbavietās algu palielinājumu darbinieki izjutuši.

Rafaels Ciekurs ir aktīvs veselības aprūpes aizstāvis un patriots, kurš ikdienā strādā divās darba vietās – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Par darbu neatliekamās palīdzības dienestā saņemtais atalgojums bijis apmierinošs un solījumiem atbilstošs.

''Jā, 18,6 procenti, plus dažādas piemaksas. Astoņas dažādas piemaksas. Atkarībā no tā, kā un kur tu strādā, nāk klāt tās piemaksas. Mums ir 18,6%, jo uz tā rēķina, ka mums ir šoferi klāt. Tādēļ mums nav 20%, jo mums šoferiem bija jāpalielina, bet mēs to pilnībā saprotam, jo šoferi ir mūsu darba ikdiena un neatņemama komandas sastāvdaļa,'' skaidro Ciekurs.

Tomēr otrajā darba vietā –

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kurā Rafaels strādā par anestēzijas māsu, alga par janvāri bijusi tieši tāda pati kā alga par pagājušā gada decembri.

''Par slimnīcām ir grūtāk teikt, jo ir ļoti liela neziņa. Tie 20 procenti, kā tika solīts, tie nav. Februāra mēnesī mēs saņēmām precīzi tādu pašu algu pēc algu tarifa likmēm, kādas ir bijušas decembrī. Mums arī nav Stradiņa slimnīca teikusi, kad būs pārrēķins un, piemēram, mēs to starpību starp palielinājumu un neizmaksāto janvāri saņemsim vēlāk. Viņi to gan nav teikuši. Un Stradiņa slimnīcā šie jautājumi ir diezgan aktuāli,'' stāsta Ciekurs.

Rafaels par janvārī neizmaksāto algas pieaugumu interesējies, rakstot vēstuli slimnīcas valdei: ''Un valde arī atrakstījās, ka tikai janvāra pēdējās dienās tika noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu, kā rezultātā nebija iespējams veidot atalgojumu politiku. Tad nav skaidrs, kā viena valsts iestāde, kuru finansē Veselības ministrija, piemēram, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam spēj samaksāt darbiniekiem jau februāra mēnesī ar visu algu palielinājumu, bet Stradiņa slimnīca nespēj.''

Lai arī algu palielinājums gaidāms, sākot ar nostrādātajām stundām februārī, kāds cits Stradiņa slimnīcas darbinieks – Genādijs Rusanovs - secinājis, ka ar visu gaidāmo algu palielinājumu tā nav konkurētspējīga:

''Es ieraudzīju algas palielinājumu un uzrakstīju atlūgumu no slimnīcas,

jo skaidrs kā diena, ka tas ir nekonkurētspējīgs atalgojums, salīdzinot ar NMPD. Kam man tērēt savu laiku un saņemt par to kapeikas?''

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca ir viena no iestādēm, kuras darbinieki atalgojuma pieaugumu par janvāri neizjuta. Slimnīcas vadītāja Ilze Kreicberga norāda, ka viņai nav informācijas, ka kāds darbinieks būtu pametis darba vietu tādēļ, ka būtu neapmierināts ar gaidāmo algu pieaugumu. Bet viņa arī atzīst, ka pārrēķināt algu slimnīca nav paspējusi.

''Faktiski ir tā, ka mums tā informācija nāca diezgan vēlu – tas bija tikai janvāra otra puse, februāra sākums. Teorētiski, ja mēs būtu veikuši aprēķinu... veikt pārrēķinu, kā citi to darīja, bet uz mūsu vairāk nekā 3500 personālu tas būtu diezgan liels apjoms, jo mums administratīvais personāls kopumā ir mazs,'' skaidro Kreicberga.

Veselības ministrijā norāda, ka gadījumi, kuros mediķi par janvāri saņēmuši atalgojumu iepriekšējā apjomā, neesot pieļaujami un šos darbiniekus gaida algu pārrēķins. ''Tas arī ir ministrijas uzstādījums, mēs vēlreiz no savas puses tām kapitālsabiedrībām uzdosim veikt pārrēķinu.

Tātad darba samaksas pielikumam ir jānotiek no 1. janvāra. Šis pieaugums būs jāpārrēķina un, iespējams, izmaksājot darba algu par februāri, martā, jāpiemaksā būs arī starpība par janvāri.

Nevar būt situācija, kad darba samaksa tiek palielināta tikai no 1. februāra vai kāda cita datuma. Tam mēs arī no ministrijas puses sekosim līdzi un uzdosim to nodrošināt,'' norāda Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks finanšu jautājumos Āris Kasparāns.

To, ka neizmaksāto algu pieaugumu visi darbinieki saņems, sarunā norādīja arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja Ilze Kreicberga. Tomēr viņa vēlreiz uzsver, ka

algu palielinājums nenozīmē to, ka visiem veselības aprūpē strādājošajiem algas tiks palielinātas par 20%.

''Mēs runājam par pamatlikmēm, bet pamatlikme aiz sevis velk visas pārējās. Gan virsstundas, gan dažādas piemaksas par virsstundām, gan arī dažādas piemaksas, kas mums ir, piemēram, par intensitāti, kas tiek rēķinātas no pamatlikmes. Arī darba stāžs, kas tiek rēķināts. Sanāk ārstiem vidēji 7%, māsām 9% un sanitāriem, māsu palīgiem 10%,'' skaidro Kreicberga.

Kā noprotams no Veselības ministrijas sacītā – algas tiem darbiniekiem, kuri janvārī to pieaugumu nesajuta, tiks palielinātas, sākot ar nākamo mēnesi, un neizmaksātā starpība par janvāri tiem neies secen, bet gan tiks piemaksāta nākamā mēneša algā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti