Ministrija: Samazinot atbalstu lielajām koģenerācijas stacijām, ietaupīs 20 miljonus gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā paredz būtiski samazināt subsīdiju atbalstu lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām (tajās vienlaikus tiek ražots siltums un elektrība) ar uzstādīto elektrisko jaudu virs četriem megavatiem, informēja EM.

“No lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām obligātā iepirkuma ietvaros tiek iepirkta lielākā daļa subsidētās elektrības un attiecīgi arī izmaksātā summa ir ievērojama. Iepriekšējo valdību laikā pieņemto lēmumu dēļ subsīdijas par lielajās koģenerācijas stacijās saražoto elektrību pieaugtu arī nākamgad. Lai ierobežotu izmaksu kāpumu un samazinātu elektrības cenu pieauguma riskus patērētājiem, atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām, tostarp, AS „Latvenergo” TECiem tiks samazināts un tādējādi jau no 2014.gada izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Koģenerācijas stacijas ar uzstādīto elektrisko jaudu virs četriem megavatiem, kuras kā kurināmo izmanto dabasgāzi un kuras saņem atbalstu , ir AS „Latvenergo” Rīgas TEC-1 un TEC-2, AS „Rīgas siltums” siltumcentrāle „Imanta” un SIA „Juglas jauda”. 2012. gadā atbalsts virs elektroenerģijas tirgus cenas šīm stacijām bija 61,7 milj. LVL, t.i. 46% no kopējās atbalsta summas subsidētās elektroenerģijas ražotājiem.

Pašlaik minētās stacijas saņem atbalstu gan fiksēta jaudas maksājuma, gan enerģijas komponentes veidā. Izmaiņu projekts paredz pilnībā atteikties no enerģijas komponentes atbalsta mehānisma, saglabājot atbalstu tikai MK noteikumos Nr.221 iekļautās jaudas komponentes formā. Šāds solis nodrošinās elektroenerģijas ražošanā nepieciešamā dabasgāzes apjoma samazināšanu un neveicinās elektroenerģijas ražošanu nelabvēlīgos elektroenerģijas un dabasgāzes tirgus apstākļos, lai saņemtu atbalsta maksājumus.

Ar šādām izmaiņām tiks panākts obligātās iepirkuma komponentes (OIK) samazinājums jau no 2014.gada vismaz par 20 miljoniem latu gadā, kā arī tiks līdzsvarotas staciju īpašnieku un elektroenerģijas lietotāju intereses. Elektroenerģijas ražošanai nelabvēlīgos tirgus apstākļos stacijas īpašnieks varēs atgūt vismaz daļu no pastāvīgajām izmaksām, bet labvēlīgos apstākļos samazināsies slogs elektroenerģijas lietotājiem, jo daļa no papildus iegūtajiem līdzekļiem tiks novirzīta koģenerācijas stacijas jaudas maksājuma samazināšanai.

Prognozējams, ka atbalsta subsīdiju samazināšana lielajām koģenerācijas stacijām elektrības ražošanai neatstās ietekmi uz siltuma tarifiem, jo šīs stacijas darbojas Rīgā, kur šķērsubsīdijas atbalsta mehānismā nav.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prognozēm, ja netiek īstenoti OIK samazinoši pasākumi, 2014.gadā subsīdiju apjoms pieaugtu no pašreizējiem 1,89 santīmiem par kilovatstundu (sant/kWh) līdz 2,33 sant/kWh. Atbalsta apjoma samazināšana lielajām koģenerācijas stacijām šo pieaugumu ierobežos un EM aktīvi turpina darbu arī pie papildu risinājumu izstrādes, lai saglabātu OIK līmeni turpmākajos gados līdzšinējā apmērā un neradītu papildu slogu patērētājiem. Par priekšlikumiem plānots informēt valdību tuvāko nedēļu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti