Rīta intervija

SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" pārstāvis Agnis Driksna par "Rail Baltica" projektu

Rīta intervija

LAFPA vadītājs Gints Āboltiņš par grozījumiem patērētāju tiesību aizsardzības likumā

ZM pārstāve Biruta Ingiļāvičute par samazinātās 5% PVN likmes ieviešanas rezultātiem

Ministrija: PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem aktivizējusi nozari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešana augļiem un dārzeņiem no šī gada 1.janvāra ir aktivizējusi uzņēmējdarbību šajā nozarē, intervijā Latvijas Radio informēja Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta direktora vietniece Biruta Ingiļāvičute.

Ingiļāvičute pastāstīja, ka ir vairāki rādītāji, kuros samazinātās PVN likmes ietekme jau ir skaidri redzama. Iecerēts PVN maksātāju skaitu, kas ražo augļus un dārzeņus, palielināt par 10% 2020.gadā. Nepilna gada laikā tas pieaudzis par 4%.

“Jāskatās arī tas, ka par PVN maksātāju jākļūst ar brīdi, kad sasniedz apgrozījumu 40 000 eiro apmērā. Šajā tirgū dominē ļoti daudz sīkražotāji, kuriem apgrozījums nav tik liels, un viņiem nav obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājam,” skaidroja ministrijas pārstāve.

Otrs sasniedzamais rādītājs ir augkopības un dārzkopības nozares preču un pakalpojumu apgrozījuma palielinājums par 6%. Jau pašlaik šis rādītājs ir 9%. “Tā ka šajā preču un pakalpojumu apgrozījumā ir atdzīvojusies tā sistēma,” piebilda Ingiļāvičute.

Tāpat rādītājs ir darba algas šajā nozarē, un tās esot pieaugušas par 8,9% plānoto 6% vietā. “Tā ka no uzņēmējdarbības puses tie rezultāti ir labi,” secina Ingiļāvičute.

Savukārt datus par produkcijas patēriņu pašlaik vēl nevarot aprēķināt.

Skaidrojot, kāpēc maz jūtams PVN likmes augļiem un dārzeņiem, viņa norādīja, ka šī produktu grupa ir viena no lētākajām. “Ja mēs samazinātu cenas automašīnām, to visi izjustu. Bet šeit ir cenas 10 centi, viens eiro. Ja pamata cena ir eiro, tad starpība starp 21% un 5% ir tikai 16 centi,” sacīja ministrijas pārstāve.

KONTEKSTS:

No gada sākuma ieviesta samazinātā 5% PVN likme Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Pašlaik tā iecerēta uz trīs gadiem, kuros ir jāsasniedz rezultatīvie rādītāji – par 10% jāpieaug reģistrētu PVN maksātāju skaitam dārzeņu, augļu sektorā, produkcijas patēriņam jākāpj par 6%, bet vidējam atalgojumam nozarē jāaug par 6%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti