Krustpunktā

Krustpunktā diskusija: Vai Latvijai vajag būvēt sašķidrinātās gāzes termināli?

Krustpunktā

Karš Ukrainā uzņem jaunus apgriezienus. Latvijā būvēs sašķidrinātās gāzes termināli

Krustpunktā izvaicājam labklājības ministru Gati Eglīti

Ministrija piedāvā no 2023. gada vismaz līdz 640 eiro celt minimālo algu cenu kāpuma dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Labklājības ministrija cenu kāpuma iespaidā kā vienu no atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem, ko premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") ministrijai uzdevis izstrādāt mērķētāku, piedāvā no nākamā gada 1. janvāra no 500 eiro līdz 640 vai 700 eiro celt minimālo algu. Tomēr ministra Gata Eglīša ("Konservatīvie") vērtējumā, reālākais variants būtu 640 eiro, viņš atzina Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā".

"Krustpunktā" podkāstā:

Jauna epizode katru darba dienu, garums - 52 min.

Eglītis pauda, ka minimālās algas celšanai atbalsts esot bijis plašs, taču tas būtu no 1. janvāra un tiktu skatīts, uzsākot darbu pie nākamā gada budžeta izstrādes. Patlaban vienošanās vēl nav panākta. Viņš pauda, ka ir jāsaprot – "jo mēs vairāk atvēlam inflācijas efekta mazināšanai, jo mazāk naudas paliek citām vajadzībām."

Vienlaikus ministrs skaidroja, ka otrs piedāvātais variants – celt līdz 700 eiro – varētu būt par strauju, tāpēc reālākais variants, kas varētu būt pieņemams arī partneriem, būtu celšana līdz 640 eiro.

"Ja šo pasakām laikus, tad tas ir kā signāls visiem, ka atalgojuma līmeņi gan privātajā, gan valsts sektorā ir jāceļ,"

viņš teica.

Savukārt, runājot par ministrijas piedāvājumu izmaksāt 200 eiro tai pensionāru daļai, kuru pensijas nav augstākas vai ir vienādas ar maznodrošinātās mājsaimniecības slieksni 2022. gadā – 436 eiro apmērā – ministrs skaidroja, ka to kā "13. pensiju" varētu izmaksāt gada beigās, decembrī. Arī šo jautājumu valdībā vakar vienojās skatīt, veidojot nākamā gada budžetu.

Eglītis pauda, ka no premjera Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") saņemtais uzdevums bija lūkoties tāda atbalsta virzienā, kas ir mērķēts.

"Nevaram maksāt visiem, kā tas bija iepriekšējās reizēs,"

pauda Eglītis, norādot, ka plašus pabalstus valsts vairs nevar atļauties, tāpēc mērķtiecīgāk jāsasniedz tās iedzīvotāju grupas, kurām objektīvi klājas grūtāk.

Viņš atgādināja arī par ieceri šogad indeksēt pensijas ātrāk, proti, septembrī, nevis oktobrī. Ministra vērtējumā, "pateicoties inflācijai", šogad indeksācijas koeficients būšot samērā liels un ieguvums būšot "jūtams".

Pensiju ātrāku indeksāciju ministrs sauca par vienkāršāko un ātrāko mehānismu, kas neprasa papildu izdevumus un IT sistēmu pielāgošanu.

Tāpat viņš atgādināja, ka aizvien līdz gada beigām ir spēkā mājokļa pabalsts mājsaimniecībām, bet no 1. jūlija stāsies spēkā jau iepriekš paredzētais neapliekamā minimuma kāpums līdz 500 eiro strādājošajiem un pensionāriem.

KONTEKSTS:

Valdība plāno izstrādāt mērķētu atbalsta mehānismu tiem, kam šajā laikā tas nepieciešams, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu martā norādīja premjers, vēsta LETA. Viņš pauda, ka tas tiks sniegts papildus jau apstiprinātajam un spēkā esošajam 450 miljonu eiro atbalstam energoresursu cenu sadārdzinājuma kompensēšanai.

2021./2022. gada ziemas sezonā vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē apkures izmaksas. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, elektroenerģijai uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs. Tāpat paplašināts mājokļa pabalsta saņēmēju loks.

Labklājības ministrija gatavo arī grozījumus normatīvajos aktos, lai no 2023. gada 1. janvāra palielinātu minimālos ienākumu sliekšņus un turpmāk to darītu reizi gadā, nevis trīs gados. Tas attiektos uz minimālajām vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijām, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, garantēto minimālo ienākumu slieksni, trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību ienākumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti