Ministrija: Latvijas jaunuzņēmumiem tuvākajos gados plānots piesaistīt 400 miljonu eiro investīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas jaunuzņēmumiem tuvāko trīs gadu laikā plānots piesaistīt investīcijas vismaz 400 miljonu eiro apmērā. To paredz otrdien, 31. maijā, valdībā apstiprinātais informatīvais ziņojums par "Par Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma īstenošanu". 

Likuma īstenošanas laikā Latvijā kopumā ir atbalstīti 75 uzņēmumi par kopumā 3,49 miljoniem eiro, piesaistot 130 darbiniekus, kā arī nodrošinot vidējā darījuma apjoma kāpumu no 1,3 miljoniem eiro līdz 4,2 miljoniem eiro.

Puse no Latvijas jaunuzņēmumiem darbojas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarē, 17% apstrādes rūpniecībā, 17% profesionālajos, zinātniskajos un tehniskajos pakalpojumos un 5% vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā.

Lielākās investīcijas – 318 miljoni eiro apmērā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmā – ir no ASV, 39 miljoni eiro ir investīcijas no Lielbritānijas, savukārt 28 miljoni eiro ir investīcijas no Latvijas.

Vislielākās investīcijas tiek ieguldītas IKT nozarē un apstrādes rūpniecībā.

Investoru skaits kopš 2018. gada palielinājies trīs reizes – no vismaz 70 investoriem līdz 203 investoriem 2021. gadā. Arī kopējā jaunuzņēmumu nodokļu nomaksa palielinājusies no 16,2 miljoniem eiro 2018. gadā līdz 25,9 miljoniem eiro 2020. gadā, un tas vairāk nekā septiņas reizes pārsniedz kopējo apstiprināto valsts atbalsta summu, informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādīja, ka Latvijā jaunuzņēmumu ekosistēma turpina augt un attīstīties, ik gadu tiek dibināti vismaz 50 jaunuzņēmumi – 2021. gadā Latvijā darbojās 512 jaunuzņēmumi, kas nodarbināja vairāk kā 2500 kvalificētus un zinošus darbiniekus. Gada laikā investīciju apjoms ir pieckāršojies, sasniedzot 350 miljonus eiro. 

"Mūsu mērķis ir piesaistīt ik gadu vismaz 400 miljonu eiro investīcijas un radīt vismaz 4000 jaunas darba vietas tuvāko trīs gadu laikā Latvijas jaunuzņēmumos, " teica ministre.

Valdība lēma, ka EM sadarbībā ar jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvjiem izstrādās jaunuzņēmumu ekosistēmas darbības stratēģiju turpmākajiem trīs gadiem. Vienlaikus paredzēts, ka EM līdz 2025. gada 1. jūnijam iesniegs Ministru kabinetā ziņojumu par Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma īstenošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti