Pēcpusdiena

Uzņēmēji turpmāk dokumentus varēs iesniegt jebkurā UR filiālē Latvijā

Pēcpusdiena

Ikviens varēs apgūt Nacionālo bruņoto spēku karavīra kursu

Uzņēmēji iesaka domāt par viesstrādnieku piesaisti darbaspēka problēmas risināšanai

Ministrija: Latvijā viesstrādniekus piesaista mazāku izmaksu un noteiktu speciālistu trūkuma dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmēju vēlme piesaistīt viesstrādniekus saistāma gan ar noteiktu jomu speciālistu trūkumu, gan ar vēlmi samazināt izmaksas, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” skaidroja Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktors Jānis Salmiņš.

Pašlaik uzturēšanās atļaujas saistībā ar nodarbinātību Latvijā izsniegtas vairāk nekā astoņiem tūkstošiem cilvēku, no kuriem aptuveni puse ir mazkvalificētie darbinieki, pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Santa Jonāte.

Komentējot iemeslus uzņēmēju vēlmei piesaistīt viesstrādniekus, Ekonomikas ministrijas pārstāvis skaidroja, ka darba tirgū ne tik daudz ir darba roku trūkums, bet nepietiek konkrētu jomu speciālistu. Savukārt tam iemesli meklējami izglītības sistēmā.

Pirmkārt, augstākajā izglītībā ir krietni par maz inženierzinātņu studētāju, bet pieprasījums pēc šiem speciālistiem aug. Otrkārt, izglītības sistēma nespēj nodrošināt pietiekamu skaitu speciālistu ar profesionālo izglītību, savukārt darba tirgū esošie lielā mērā ir pirmspensijas vecumā.

Un, treškārt, darba tirgū ir daudz mazkvalificēto darbinieku, turklāt aizvien daļa vidusskolēnu neturpina mācības, bet gan dodas strādāt bez izglītības.

No otras puses, viesstrādnieku piesaisti ietekmē arī uzņēmēju centieni samazināt izmaksas. Ekonomikas ministrija gan vēlētos, lai uzņēmumos domātu ne tikai par izdevumu samazināšanu, bet arī ienākumu palielināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti