Ministrija aicina tirgotājus Covid-19 izplatības laikā sargāt seniorus – veikalos apkalpot bez rindas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai mazinātu Covid-19 infekcijas izplatības riskus tirdzniecības vietās senioriem, kas atbilst augstai infekcijas riska grupai, Ekonomikas ministrija (EM) aicina tirdzniecības nozares uzņēmumus būt sociāli atbildīgiem un īstenot īpašus pasākumus senioru drošākas iepirkšanās organizēšanai. Piemēram, dot priekšroku senioriem tikt apkalpotiem bez rindas konkrētā apmeklējuma laikā, informēja EM.

Sarunās ar tirgotājiem EM guvusi pārliecību, ka atsevišķi tirdzniecības uzņēmumi jau šādus pasākumus īsteno, aicinot arī citus tirgotājus izvērtēt savas iespējas un izvēlēties savai specifikai un pircējiem piemērotākos risinājumus.

"Kā piemērus papildu drošības pasākumu īstenošanai senioriem varam minēt atsevišķa iepirkšanās laika ieviešanu tirdzniecības vietās, atsevišķas apkalpošanas kases nodrošināšanu, dot priekšroku senioriem tikt apkalpotiem bez rindas konkrētā apmeklējuma laikā.

Aicinām izvērtēt arī citu aktivitāšu īstenošanu, kas vērstas uz mērķtiecīgu riska grupai pakļauto apmeklētāju plūsmas organizēšanu," paziņojumā norāda EM.

Tāpat EM aicina tirdzniecības nozari pārstāvošos sociālos partnerus apkopot un dalīties ar biedru labo praksi un sniegt padomu efektīvāko epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanai tirdzniecības vietās.

Savukārt tirdzniecības vietu apmeklētāji tiek aicināti ievērot tirgotāju norādījumus drošam tirdzniecības procesam, veikt pārdomātus pirkumus vairākām dienām un neiet uz veikalu vai tirgu ar elpceļu slimības simptomiem.

EM aicina pircējus:

  • pirms tirdzniecības vietas apmeklēšanas iepazīties ar tirgotāju norādījumiem par tirdzniecības organizēšanas kārtību un darba laiku;
  • iepirkšanās laikā valkāt sejas aizsargmasku, ievērot divu metru distanci no citiem veikala apmeklētājiem un darbiniekiem;
  • lietot roku dezinfekcijas līdzekļus pirms un pēc veikala apmeklējuma.

KONTEKSTS:

Lai mazinātu cilvēku  drūzmēšanos tirdzniecības vietās iekštelpās un ārtelpās, brīvdienās un svētku dienās ierobežota preču tirdzniecība veikalos, degvielas uzpildes stacijās, tirgos un ielu tirdzniecībā. 

Savukārt netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija – arī brīvdienās un svētku dienās atļauta būs preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos.

Brīvdienās un svētku dienās var darboties tikai:

  • aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas);
  • veikali, kuros drīkst tirgot šādas preču grupas:
       pārtikas preces (izņemot alkoholu),
       higiēnas preces,
       degvielu.

EM tīmekļa vietnē publicēts higiēnas preču saraksts, kuru tirdzniecība ir atļauta. Tāpat šeit publicētas atbildes uz tirgotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības, tādējādi nodrošinot, ka tirdzniecības vietā atrodas ne vairāk kā 20 % no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra. Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 25 m2, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Joprojām spēkā ir arī iepriekš noteiktie drošības pasākumi tirdzniecības vietās, t.sk. ielu tirdzniecībā un tirdzniecībā atklātā tirgus teritorijā:

  • mutes un deguna aizsegu lietošana gan veikalu, gan tirgu apmeklētājiem un darbiniekiem,
  • 2 metru distances ievērošana,
  • apmeklētāju informēšana par piesardzības prasībām,
  • pastiprināta higiēnas ievērošana,
  • darbinieku veselības stāvokļa uzraudzība.

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 nebeidza pieaugt.

Valdība 1. decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim. Ierobežojumi ir tikpat stingri kā pavasarī  jāievēro “2+2”  princips. Tas nozīmē, ka tikties drīkst tikai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot divu metru distanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti