Ministri: Uzņēmēji varēs kombinēt dīkstāves pabalstus un subsidētās darbavietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 dēļ atkal izsludinātās ārkārtas situācijas laikā valsts sniegs atbalstu dīkstāves pabalstu veidā, subsidējot darbavietas un sniedzot atbalstu apgrozāmiem līdzekļiem, un uzņēmēji varēs kombinēt – daļu darbinieku sūtīt dīkstāvē, bet par daļu darbinieku saņemt subsīdijas algām, LTV raidījumā “Šodienas jautājums” atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”) un ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”).

Reirs norādīja, ka pašlaik valdībai ir uzstādījums nenoteikt nevienu aizliegumu bez atbalsta. Līdz ar to pašlaik sagatavoti priekšlikumi atbalstam trijās daļās. Viens ir dīkstāves pabalsti, kuri būs pieejami nozarēm, kuras skar ierobežojumi, kur darbība ir aizliegta, piemēram, izklaides un kultūras nozare.

Otrs atbalsta veids ir subsidētās darbavietas, ko varēs saņemt uzņēmēji, kuri cietuši ārkārtas situācijas dēļ, bet turpina darbību. Tāpat būs atbalsts apgrozāmajiem līdzekļiem –  to saņems uzņēmēji, kas turpina darbu, bet kuriem ārkārtējās situācijas dēļ ir mazāk klientu un mazāk ieņēmumu, stāstīja Reirs. 

Vitenbergs skaidroja, ka, piemēram, ēdināšanas nozarē ir iespēja daļēji strādāt, izsniedzot ēdienu līdzņemšanai vai piegādājot uz mājām, un restorāni, kas daļēji turpina strādāt, var sūtīt viesmīļus dīkstāvē, bet pavāri turpinās darbu, un uzņēmums saņems subsīdijas viņu darba algai.

Atšķirībā no pavasara, dīkstāves pabalstus varēs saņemt arī patenta maksājumu maksātāji, autoratlīdzību saņēmēji, pašnodarbinātie, norādīja ministri.

Kultūras ministrija gatavo noteikumus mākslinieku atbalstam un dīkstāves pabalsta maksāšanai. Reirs pastāstīja, ka mākslinieki, kuriem ir darbavieta vispārējā nodokļu režīmā, bet kuri arī saņem autoratlīdzības, nereģistrējot saimniecisko darbību, tagad varēs saņemt dīkstāves pabalstu par zaudētajiem autoratlīdzības ienākumiem.

Savukārt tūrisma nozarē viesnīcas saņems īpašu “atbalstu pārziemošanai”, bet Vitenbergs atzina, ka tūrisma nozare pastāvēs arī pēc Covid-19 , bet tas, cik lielā mērā cilvēki vēlēsies ceļot, nav zināms, un iespējams, ka visus šīs nozares uzņēmumus  ilgtermiņā nevarēs atbalstīt.

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība piektdien, 6. novembrī, ārkārtas sēdē nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi.  Covid-19 krīzes mazināšanai plānots ieviest dīkstāves pabalstus, kuru griesti būs 1000, kā arī paredzēts subsidēt Covid-19 krīzē cietušo uzņēmumu darbinieku algas līdz 500 eiro.  Dīkstāves pabalsti būs 70% no vidējās algas par pēdējiem trim mēnešiem. Maksimālais dīkstāves pabalsta apmērs – 1000 eiro, minimālais – 330 eiro.

Cietušajiem uzņēmumiem būs arī atbalsts daļējai algu apmaksai – līdz 500 eiro.  Uzņēmumiem būs arī nauda elektrības apmaksai un tamlīdzīgām lietām.

Slimības lapas cilvēkiem ar Covid-19 līdzīgiem simptomiem izsniegs no pirmās dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti