Panorāma

Tieslietu ministrs atvaļina no dienesta IeVP priekšnieku Puķīti

Panorāma

Top lauksaimniecības politika 2014.-2020. gadam

"Liepājas metalurga" akcionāri atbrīvojas no īpašumiem

Ministri: LM īpašnieku dāvinājumi palielina neuzticību pret viņiem (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

AS „Liepājas metalurga” (LM) īpašnieku rīcība, atdāvinot savus īpašumus radiniekiem, lieku reizi apliecina, ka valsts palīdzība uzņēmumam nav jāsniedz, ceturtdien Latvijas Radio pauda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP).

(papildināts ar finanšu ministra Andra Vilka viedokli)

Pavluts uzskata, ka pietiek.com publicētā informācija, ka uzņēmuma lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins savam vecākajam brālim Valērijam ir uzdāvinājis piecus nekustamos īpašumus, kuru kopējā vērtība ir deviņi miljoni latu, bet cits akcionārs Iļja Segals savu Jūrmalas villu ir uzdāvinājis nepilnus 13 gadus vecajam dēlam Eduardam, kārtējo reizi apliecinājusi viedokli, ka uzņēmuma īpašnieki paši nevēlas ieguldīt līdzekļus LM glābšanā. „Tas manās acīs kārtējo reizi pasvītro šaubas par to, vai valstij ir jāiet un jāglābj [LM]. Tā ir nevis nespēja, bet nevēlēšanās ieguldīt savu naudu uzņēmumā,” atzīmēja ministrs.

Attiecībā uz potenciālajiem investoriem, patlaban nav skaidrības, cik tie būtu gatavi iesaistīties LM glābšanā. „Šobrīd notiek informācijas apmaiņa. Notiek [investoru] izvērtēšana. Kreditori būs pirmie, kas vērtēs [potenciālo investoru ienākšanu],” norāda Pavļuts. Viņš gan atzina, ka potenciālie investori pārstāv, pēc Pavļuta vārdiem, „Austrumu pusi”.

Ministrs gan norādīja, ka uzņēmums jau sen par elektrību nemaksā, un pagaidām svarīgi, lai tas spētu samaksāt algas strādniekiem.

Arī finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") uzsver, ka situācija "Liepājas metalurgā" kārtējo reizi apliecina, ka akcionāri valsti vazā aiz deguna. „Es jau cik mēnešus atpakaļ teicu, ka tie ir pietiekoši bagāti cilvēki, es domāju, ka viņiem ir arī pietiekoši daudz brīvie līdzekļi, kurus acīmredzot viņiem nav vēlme ieguldīt, visu noveļot uz valsti - ka valsts visu atrisinās un viņiem paliks gan uzņēmums, gan īpašumi. Ja reiz šis uzņēmums ir tik tuvu sirdij, tad jebkuru no šiem īpašumiem, kuru novēl dēliem, tēviem, brāļiem, to visu var realizēt tirgū,” sacīja finanšu ministrs.

Vilks arī norādīja, ka akcionāriem beidzot vajadzētu godīgi atzīt, ka tie neieguldīs uzņēmumā, jo tad vieglāk noritētu sarunas ar investoriem. Ministrs atzina, ka gatavību ieguldīt pauduši vairāki lieli uzņēmumi.

„Privātam uzņēmējam krīzes situācijā vienmēr būs vēlme sevi pasargāt, apiet nosacījumus un visu novelt valstij. Tā bija ļoti liela kļūda,” atzina Vilks.

Jau vēstīts, ka LM jau dažus mēnešus ir finansiāli kritiskā situācijā. Uzņēmumu ir pametuši vairāk nekā 100 strādnieku. Valsts pavasarī atteica uzņēmumam valsts palīdzību, tāpēc akcionāri, kuri savā starpā nesatiek, paši meklēja investorus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti