Tieša runa

"Tieša runa". Diskusija par gāzes tirgus liberalizāciju

Tieša runa

"Tieša runa". Kāpēc apturēts Okupācijas muzeja piebūves projekts?

Tieša runa. Gāzes tirgus liberalizācija

Ministre: Pilnībā gāzes tirgus Latvijā būs atvērts tikai 2017.gada beigās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Faktiski pilnībā brīvs dabasgāzes tirgus Latvijā būs tikai pēc 2017.gada, intervijā LTV raidījumā “Tieša runa” atzina ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Ministre pauda, ka teorētiski gāzes tirgus Latvijā ir atvērts jau tagad, taču praktiski tas nedarbojas. Par to liecina situācija ar “Latvenergo”, kuram “Latvijas gāze” liedz piekļuvi gāzes pārvades infrastruktūrai.

Ministre piekrita, ka šāda “Latvijas gāzes” rīcība ir nelikumīga, jo tai jānodrošina brīva piekļuve infrastruktūrai.

Viņa arī norādīja, ka “Latvijas gāze” liek šķēršļus, lai tirgus nestrādātu brīvā režīmā. Un pilnībā brīvs šis tirgus būs tikai 2017.gada beigās, atzina Reizniece-Ozola.

Tikmēr enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš apšauba to, ka gāzes tirgus Latvijā būtu atvērts jau tagad, jo attiecīgais likums to skaidri nepasaka un formulējums tajā ir “augstākajā mērā nemākulīgs”.

Raugoties no malas, eksperta ieskatā, vajadzētu būt brīvai pieejai tirgum, taču Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) likums nav iedevis pietiekamas pilnvaras rīkoties.

Reizniece-Ozola arī norāda, ka jau iepriekš bija jāpieņem gāzes pārvades infrastruktūras izmantošanas noteikumi, kas izdarīts par Inčukalnu un pārvadi, bet atstāts caurums attiecībā uz sadali.

Tāpēc tagad iecerēts ar Ministru kabineta noteikumiem šo nepilnību aizlāpīt, ministre atzina.

Savukārt “Latvijas gāzes” valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis sola – ja šādi noteikumi tiks pieņemti, uzņēmums tos apstrīdēs Satversmes tiesā.

Jau ziņots, ka atbilstoši iepriekš lemtajam, dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora nodalīšana un no "Latvijas gāzes" neatkarīgas kapitālsabiedrības izveide ir jāpabeidz līdz 2017. gada beigām.

Smagākās diskusijas līdz šim bija par "Latvijas gāzes" sadales termiņiem un Inčukalna dabasgāzes krātuves piederību, kā arī par to, vai lielajiem dabasgāzes patērētājiem ļaut jau tagad savām vajadzībām iepirkt dabasgāzi ārpus Latvijas.

"Latvijas gāze" uzskata, ka tai saskaņā ar privatizācijas līgumu līdz 2017. gada aprīļa sākumam ir ekskluzīvas iespējas uz gāzes infrastruktūras lietošanu Latvijā. Tāpat LG šaubās, vai deviņu mēnešu laikā - no 2017. gada aprīļa sākuma līdz decembra beigām - būs iespējams sadalīt aktīvus un atrast pircēju jaunizveidotajam pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti