Ministre: Krievijas robežas atvēršana Lietuvas pienam prasīs pusgadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja tagad tiek slēgta Krievijas robeža Lietuvas piena produktiem, tad procedūra, lai to atkal atvērtu, varētu paņemt apmēram pusgadu, tā intervijai Latvijas Radio sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

„Ja tagad tiks slēgta robeža, tas nozīmē, lai atvērtu, paies apmēram pusgads, kamēr visi dienesti sakārtos attiecības un tiks veikti papildus auditi. Jo tāpat tas netiek atvērts," skaidroja ministre.

Pusgada laikā Latvijā īpaši varētu ciest nepārstrādāta piena eksportētāji uz Lietuvu. Pašlaik uz Lietuvu tiek eksportēts ap 20% Latvijas svaigā piena.

Tai pat laikā pašlaik ir labas piena cenas, līdz ar to eksports varētu būt uz citām valstīm. Latvijas ražotāji arī būtu gatavi paplašināt piena eksportu uz Krieviju, taču gada laikā nav izdevies paplašināt tiesīgo eksportētāju sarakstu, jo Krievijas puse neveica nepieciešamās pārbaudes.

Pašlaik Latvija uz Krieviju eksportē ap 10% piena.

Jau ziņots, ka Krievijas Patērētāju tiesību uzraudzības dienests no pirmdienas, 7. oktobra, nolēmis aizliegt Lietuvas piena produktu importu valstī. Krievijas iestādes oficiālā versija ir, ka Lietuvā ražotajos piena produktos atrasti mikrobioloģiska rakstura piesārņotāji. Lietuvas puse šos pārmetumus noraida, un tiek uzskatīts, ka Krievija izdara spiedienu uz Lietuvu politisku iemeslu dēļ.

Lietuvā, kas patlaban ir Eiropas Savienībā prezidējošā valsts, jau nākammēnes notiks sanāksme, kurā Eiropas Savienība gatavojas parakstīt ciešākas sadarbības līgumu ar sešām bijušajām PSRS republikām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti